Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το χαμό ενός τόσο φλογερού Έλληνα πατριώτη όπως ήταν ο Πομάκος Σεμπαϊδίν Καραχότζα από το Προσήλιο της Μύκης Ξάνθης.

Ο Σέμπα –όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του– ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας με μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη της γλώσσας και γενικότερα της παράδοσης των Ελλήνων Πομάκων, τους οποίους θεωρούσε ένα από τα αρχαιότερα θρακικά φύλα και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Είχε έντονη πατριωτική δράση και αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

Ως επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού –της οποίας άλλωστε ήταν και ιδρυτικό μέλος– πραγματοποίησε μία εξαιρετική ομιλία στο πρώτο μας συνέδριο στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη στις 7 Αυγούστου 2021, με τίτλο «Οι Έλληνες Πομάκοι της Θράκης». Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία ομιλία του, η οποία πλέον αποτελεί την πνευματική του παρακαταθήκη.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2021, ο Σέμπα σε ηλικία 42 ετών άφησε την τελευταία του πνοή μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το Δ.Σ. της Επιτροπής Ελληνισμού

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΜΠΑΪΔΙΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ

Leave a Reply