Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Η παράδοση της μακεδονικότητας στους Σκοπιανούς, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι η αιτία να χυθούν μελλοντικά ποταμοί ελληνικού αίματος, αφού κάποια στιγμή θα αμφισβητηθεί στην πράξη και η ελληνικότητα της Μακεδονίας που βρίσκεται εντός των σημερινών ελληνικών συνόρων.

Βέβαια, στη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν άλλο νόημα για την Ελλάδα και άλλο για τα Σκόπια –όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του κάθε λαού– και μάλιστα ότι τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μεταξύ τους «διακριτώς διαφορετικά» (Συμφωνία των Πρεσπών, άρθρο 7). Πράγματι, τα πιο πάνω αναφέρονται στη συγκεκριμένη συμφωνία όμως το πρώτο μεγάλο βήμα της παραχώρησης έγινε. Παραδόθηκε η μακεδονικότητα έστω και υπό μία άλλη έννοια.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Το προφανές, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας γενικότερα, που όπως θα δούμε πιο κάτω έχει αρχίσει να συντελείται εδώ και καιρό. Αυτό θα το στηρίξουν εκ νέου και θα προσπαθήσουν να το επιβάλουν οι δυνάμεις που έτσι και αλλιώς στήριξαν και επέβαλαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν κρύψει τις πραγματικές προθέσεις τους. Σχετικά με τον ύποπτο αλλά και καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στο θέμα της Μακεδονίας γενικότερα, έγινε αναφορά σε προηγούμενα άρθρα1,2,3,4,5,6,7,8. Εδώ θα ξαναπαρουσιαστούν δύο περιπτώσεις, στις οποίες τα πιο πάνω κράτη έκαναν χρήση χαρτών της «Μακεδονίας» αμφισβητώντας ευθέως την ελληνικότητά της.

Γερμανία: Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και ύστερα από αυτήν, το κρατικό γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι Deutsche Welle9 κυκλοφόρησε το χάρτη της «Σύγχρονης Μακεδονίας» (Modern Macedonia), στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εδάφη της Μακεδονίας που βρίσκεται στην Ελλάδα5,10,11,12.

Η «Σύγχρονη Μακεδονία» (Modern Macedonia) κατά τους Γερμανούς. Αυτόν τον χάρτη πήραν από την Deutsche Welle οι ελληνικές ιστοσελίδες και τον αναδημοσίευσαν.

ΗΠΑ: Το Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης φέρεται να παρέχει στους Αμερικανούς στρατιώτες το βιβλιαράκι A field-Ready Reference Publication, November 1999 DOD-2630-MK-00 MAKEDONIA – The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), στο οποίο στη σελίδα 22, η ελληνική Μακεδονία χαρακτηρίζεται ως «Κατεχόμενο Μακεδονικό Έδαφος», αφού τις περιοχές που φαίνονται στο χάρτη –και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ελληνική Μακεδονία– τις αναφέρει με τον όρο «Occupied Macedonian Territories», δηλαδή «Κατεχόμενα Μακεδονικά Εδάφη»13,14. Ας μας εξηγήσει ο βασικότερος σύμμαχός μας, οι ΗΠΑ, σε ποιον ανήκουν αυτά τα «Κατεχόμενα Εδάφη», τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι και τη Χαλκιδική. Μήπως στους Σκοπιανούς; Και γιατί ενημερώνουν επ’ αυτού τους στρατιώτες τους; Προτίθενται να τα απελευθερώσουν και να τα αποδώσουν σε αυτόν που θεωρούν ότι του ανήκουν;

Χάρτης που φέρεται να παρέχει στους Αμερικανούς στρατιώτες το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ αναφέρει την ελληνική Μακεδονία ως «Κατεχόμενο Μακεδονικό Έδαφος»13,14.

Βλέπουμε δηλαδή ότι αυτές οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες είναι και βασικοί σύμμαχοί μας (Γερμανία και ΗΠΑ), απροκάλυπτα και συστηματικά προωθούν την ιδέα μιας υποτιθέμενης Μακεδονίας, μη ελληνικής, η οποία για να υπάρξει θα πρέπει να αφαιρεθούν εδάφη από την Ελλάδα.

Πάντως, σχετικά με έναν από τους πιο πάνω δύο χάρτες και συγκεκριμένα με αυτόν της «Σύγχρονης Μακεδονίας» (Modern Macedonia) που δημοσίευσε η γερμανική Deutsche Welle υπήρξαν πολλές αναδημοσιεύσεις και έντονες αντιδράσεις από ελληνικές ιστοσελίδες, οι οποίες ανέδειξαν τον ύποπτο ρόλο της Γερμανίας. Σε αυτές τις αναδημοσιεύσεις πήραν θέση τα Ellinika Hoaxes, μία ιστοσελίδα που ασχολείται με αναρτήσεις και δημοσιεύματα του διαδικτύου ερευνώντας αν αυτά είναι αληθή.

Το άρθρο με τη συγκεκριμένη έρευνα αναρτήθηκε οκτώ μέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στις 25-6-2018, στην ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes και φέρει την υπογραφή του κ. Θάνου Σιτίστα.

Στο άρθρο15 αυτό, με τίτλο «Η Γερμανία ετοιμάζει “ένωση” της Μακεδονίας σύμφωνα με χάρτη της κρατικής DW;», ο κ. Σιτίστας ξεκινάει με την εξής ερώτηση: «Είναι αλήθεια πως χάρτες της γερμανικής Deutsche Welle απεικονίζουν ένα “ψευτο-μακεδονικό” έθνος μύχιο πόθο του Βερολίνου, για ένα κράτος δορυφόρο στα κεντρικά Βαλκάνια, ακρωτηριάζοντας ταυτόχρονα εθνικά την Ελλάδα”;» και απαντάει ο ίδιος ως εξής: «Ψευδής ισχυρισμός – Clickbait».

Αφού λοιπόν προκαταβολικά μας λέει ότι ο ισχυρισμός των ελληνικών ιστοσελίδων που αναδημοσίευσαν τον χάρτη της Deutsche Welle είναι ψευδής, στη συνέχεια αναφέρει αυτές τις ελληνικές ιστοσελίδες και παραδέχεται ότι οι χάρτες που χρησιμοποίησαν «κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την αγγλόφωνη έκδοση της Deutsche Welle (dw.com) στις 04.02.2018 και 27.02.201816. Αναδημοσιεύτηκαν στις 12.06.201817, με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας για το σκοπιανό».

Συνεχίζει με την εξής διαπίστωση:

«Σύμφωνα με τη λεζάντα της εικόνας, την οποία τα ελληνικά δημοσιεύματα απέκρυψαν, ο χάρτης απεικονίζει τη γεωγραφική σύγχρονη Μακεδονία που περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, περιοχές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Κοσόβου και όχι “ένα “ψευτο-μακεδονικό” έθνος μύχιο πόθο του Βερολίνου“, όπως ισχυρίζονται τα ανυπόστατα δημοσιεύματα».

Και μας αποκαλύπτει την λεζάντα του χάρτη που χρησιμοποίησε η Deutsche Welle, την οποία οι ελληνικές ιστοσελίδες υποτίθεται ότι σκοπίμως απέκρυψαν. Η λεζάντα είναι η πιο κάτω:

«SHAPE-SHIFTING MACEDONIA. Present day. As well as Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia, the geographic region of Macedonia extends into Albania, Bulgaria and Serbia as well as small areas of Kosovo (which you can’t quite see here)»

δηλαδή,

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Σημερινή εποχή. Εκτός από την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία καθώς και σε μικρές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου (που δεν μπορείτε να δείτε εδώ).

Ο χάρτης όπως δημοσιεύθηκε από την Deutsche Welle. Η λεζάντα του αναφέρεται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, όπως επίσης και ο τίτλος στο πάνω μέρος του χάρτη (geographic region).

Και το άρθρο του κ. Σιτίστα καταλήγει ως εξής:

«Όπως στα τελευταία άρθρα, έτσι και στα παλιότερα, δεν υπάρχει παράθεση ενεργού λινκ προς τη πηγή των φωτογραφιών (dw.com), ούτε η διευκρινιστική λεζάντα που εξηγεί πως απεικονίζεται η γεωγραφική Μακεδονία και όχι κάποιο σκοτεινό σχέδιο του Βερολίνου για τη δημιουργία μακεδονικού κράτους που θα συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδάφη.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “η Γερμανία ετοιμάζει “ένωση” της Μακεδονίας σύμφωνα με χάρτη της κρατικής DW”, καταρρίπτεται».

Ο κ. Σιτίστας ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε από την Deutsche Welle, απλά λέει ότι οι ελληνικές ιστοσελίδες που τον αναδημοσίευσαν δεν παρέθεσαν ενεργό λινκ που να οδηγεί στο αρχικό δημοσίευμα της Deutsche Welle και επίσης απέκρυψαν τη λεζάντα του χάρτη.

Η μη ύπαρξη των ενεργών λινκ, από τη στιγμή που παραδέχεται και ο ίδιος ότι ο συγκεκριμένος χάρτης υπήρξε, είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Η ουσία είναι ότι η Deutsche Welle δημοσίευσε αυτό τον χάρτη.

Πάμε τώρα στην «απόκρυψη» της λεζάντας του χάρτη.

Κατά τον κ. Σιτίστα απεκρύβη από τις ελληνικές ιστοσελίδες η λεζάντα του χάρτη και κατ’ επέκταση η φράση «the geographic region of Macedonia» (η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας) που περιέχεται σε αυτήν και την οποία ο κ. Σιτίστας θεωρεί κομβικής σημασίας. Όμως στον χάρτη που δημοσίευσαν οι ελληνικές ιστοσελίδες αναφέρεται –στο πάνω μέρος του ως τίτλος– η φράση «Modern Macedonia: Geographic region» (Σύγχρονη Μακεδονία: Γεωγραφική περιοχή), επομένως γίνεται κατανοητό από τον αναγνώστη ότι ο χάρτης απεικονίζει τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Και η λεζάντα και ο χάρτης με τον τίτλο που φέρει στο πάνω μέρος του αναφέρονται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Επομένως, είτε υπάρχει η λεζάντα είτε όχι το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ακριβώς το ίδιο.

Συμπερασματικά, οι αναρτήσεις των ελληνικών ιστοσελίδων που αναδημοσίευσαν τον χάρτη της Deutsche Welle δεν ήταν ψευδείς. Πονηρό ήταν το δημοσίευμα του Ellinika Hoaxes με προφανή στόχο να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό ώστε να μην ανησυχήσει από τα δημοσιεύματα των Γερμανών που στην πραγματικότητα παρουσιάζουν μία υποτιθέμενη Μακεδονία (μη ελληνική) που εκτείνεται μέχρι το Αιγαίο.

Γεγονός είναι ότι ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η μακεδονική γη από την αρχαιότητα ήταν ελληνική επειδή οι ελληνικής καταγωγής Μακεδόνες έδωσαν το όνομά τους σε αυτήν. Πράγματι, η Μακεδονία έλαβε το όνομά της από τους Μακεδόνες και όχι το αντίθετο. Το ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες αποδεικνύεται όχι μόνο από την ελληνική παράδοση αλλά και από τις επιστήμες. Γιατί να αγνοήσουμε αυτές τις αλήθειες; Επειδή θέλουν κάποιες μεγάλες δυνάμεις να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα;

Σε αυτό το σημείο ταιριάζει η ρήση του Περικλή Γιαννόπουλου «Ντροπή Σας νὰ συζητᾶτε μὲ τὸν Σκυλόφραγκο, ἂν ἡ Μακεδονική Σας Γῆ εἶνε Δική Σας Γῆ»18. Η συγκεκριμένη φράση βρίσκεται στο βιβλίο του Ἔκκλησις πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν που εκδόθηκε το 1907. Πόσο επίκαιρος είναι ο Περικλής Γιαννόπουλος μέχρι σήμερα. Πέρασαν 117 χρόνια από την έκδοση του πιο πάνω βιβλίου και η ελληνική πολιτική συνεχίζει να άγεται και να φέρεται από τις ξένες δυνάμεις, όχι μόνο στο θέμα της Μακεδονίας αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα.

Ζητείται επειγόντως πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να ορθώσει το ανάστημά της και να θέσει εθνικές κόκκινες γραμμές, όχι μόνο στους συμμάχους μας αλλά και σε αυτούς που μας επιβουλεύονται, πριν να είναι αργά.

  1. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Α΄ τόμος, Β΄ έκδοση, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 74.
  2. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Β΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 63.
  3. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Β΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 85-90.
  4. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Β΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 148-151.
  5. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 117-118.
  6. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1141.
  7. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1152.
  8. https://www.epitropiellinismou.gr/post/2226.
  9. https://el.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Welle.
  10. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Β΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 150-151.
  11. https://www.viadiplomacy.gr/h-deutsche-welle-sikose-charti-me-tin-monterna-makedonia/.
  12. https://www.dw.com/en/macedonia-whats-in-a-name/a-42450141.
  13. Ν. Γκατζούλη στο βιβλίο Ο αγώνας αρχίζει από τη Δράμα – Παρουσίαση του τρίτομου έργου του Ιωάννη Αμπατζόγλου «Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία» (Δράμα 2 Απριλίου 2023), επιμ. Ι. Αμπατζόγλου, Β΄ έκδοση, εκδ. Ερωδιός, 2024, σ. 53-54, 77.
  14. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1141.
  15. https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/06/25/dw-macedonia/.
  16. https://www.dw.com/en/macedonia-mulls-four-name-changes-to-resolve-dispute-with-greece/a-42761120.
  17. https://www.dw.com/en/greece-and-macedonia-strike-deal-on-name-dispute/a-44187782.
  18. Περ. Γιαννόπουλος, Ἔκκλησις πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν, εκδ. Ι. Δ. Κολλάρου, 1907, σ. 16.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

Leave a Reply