Βεβήλωση του μνημείου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τις ευχές για την ονομαστική μου εορτή, πληροφορήθηκα από έναν φίλο για το δημοσίευμα μιας ιστοσελίδας της Φλώρινας, το οποίο αναφέρει ότι το μνημείο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πισοδέρι έχει βεβηλωθεί1. Το δημοσίευμα αυτό με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2024 έχει τίτλο «Διαμαρτυρία αναγνώστη για βεβήλωση μνημείου στο Πισοδέρι» και αναφέρει τα εξής: «Ερχόμενος από Καστοριά, μπαίνοντας στο Πισοδέρι, αντίκρισα το παρακάτω θέαμα της φωτογραφίας που τράβηξα. Κάποιοι προχώρησαν στην αποτρόπαια βεβήλωση του ιστορικού μνημείου, στον τόπο όπου εγώ προσωπικά και πολλοί άλλοι πατριώτες δώσαμε βροντερό παρών κατά της επαίσχυντης προδοσίας της Μακεδονίας κατά την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Περιμένω το λιγότερο, από τους πατριώτες αυτού του τόπου να επέμβουν άμεσα και να καθαρίσουν το ιστορικό αυτό μνημείο. Θα πρέπει να κινητοποιηθεί η αστυνομία για τη σύλληψη των επικίνδυνων κακοποιών στοιχείων. Με εκτίμηση, Παντελής Κουτσογιάννης».

Αυτή είναι η περιγραφή του πολίτη που αντίκρισε βεβηλωμένο το μνημείο και οι φωτογραφίες που τράβηξε δείχνουν την μπογιά προφανώς από σπρέι βαφής που έχει καλύψει μέρος της φράσης που υπάρχει σε αυτό. Η φράση «Σε αυτό το χωριό στις 17 Ιουνίου 2018 Έλληνες πολίτες αντιστάθηκαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» προφανώς δεν αρέσει σε κάποιους και νομίζουν ότι αν την μουτζουρώσουν θα απαλλαγούν από αυτήν. Κούνια που τους κούναγε!

Να θυμίσω ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανεγέρθηκε στις 17 Ιουνίου 2020 μετά από πρωτοβουλία της ομάδος «Μακεδόνες Δραμινοί» ακριβώς δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από συριζαίους και φιλοσκοπιανούς της Φλώρινας. Σχετικά με αυτές τις αντιδράσεις είχα αναφερθεί σε άρθρο που δημοσίευσα σε ιστοσελίδα της Φλώρινας2. Η τότε βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέρκα είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μνημείο ως μνημείο «μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού» και είχε ζητήσει την ανάκληση της άδειας ανέγερσής του. Μάλιστα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αυτή δεν ανακληθεί θα χρησιμοποιούσε όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να ξηλώσει το μνημείο. Η κ. Πέρκα είχε πει μεταξύ των άλλων τα εξής: «Παρακαλώ για την ανάκληση της απόφασης προς το συμφέρον της ομοψυχίας και σας γνωρίζω πως σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ηρεμία και η ενότητα στην περιοχή μας». Πάντως δεν νομίζω η συγκεκριμένη βεβήλωση του μνημείου με το σπρέι βαφής να εντάσσεται στα «νόμιμα μέσα» με τα οποία θα ακύρωνε το μνημείο μας η κ. Πέρκα. Ας απαντήσει η ίδια σε αυτό.

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα ότι το μνημείο κάποια στιγμή θα βεβηλωνόταν επειδή γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι γραικύλοι στην πατρίδα μας. Προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε εθνοπατριωτική προσπάθεια. Έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε εθνικό και το δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία.

Η πολιτεία όμως τι κάνει; Όσες φορές πήγα στο Πισοδέρι για να επισκεφθώ το συγκεκριμένο μνημείο γινόμουν αμέσως αντιληπτός από αστυνομικούς της περιοχής, οι οποίοι τις περισσότερες φορές σπεύδαν άμεσα σε εκείνο το σημείο λες και επρόκειτο να διαπράξω κανένα έγκλημα3,4 (το 2021, το 2022). Και τώρα δεν αντιλήφθηκαν τίποτα σχετικά με την συγκεκριμένη βεβήλωση;

Η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τι θέση θα πάρει σε αυτό; Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης θα παρακολουθεί μόνο εμάς τους εθνοπατριώτες; Για τους άλλους που αμαυρώνουν εθνικά μνημεία και εθνικά σύμβολα θα γίνει τίποτα; Θα λάβουν κανένα μέτρο;

  1. https://neaflorina.gr/2024/01/diamartyria-anagnosti-gia-vevilosi-mnimeioy-sto-pisoderi/
  2. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 39-45. (https://neaflorina.gr/2020/06/to-mnimei-o-poy-stithike-sto-pisode-ri-i-antidrasi-toy-syriza-kai-ton-filoskopianon-tis-flo-rinas/)
  3. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Γ΄ τόμος, εκδ. Ερωδιός, 2021, σ. 115-121. (https://www.epitropiellinismou.gr/post/297)
  4. https://www.epitropiellinismou.gr/post/1442

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

Leave a Reply