Η καταγραφή των παραβιάσεων

 

 

151) Πολιτικό κόμμα «Δημοκρατικό Κόμμα Σέρβων της Μακεδονίας» (Демократската партија на Србите во Македонија).

 

152) Πολιτικό κόμμα «Μακεδονική Δράση» (Македонска акција, МААК).

 

153) Πολιτικό κόμμα «Κόμμα Βλάχων της Μακεδονίας» (Партија на Власите од Македонија).

 

154) Πολιτικό κόμμα «Εργατικό Αγροτικό Κόμμα Μακεδονίας» (Работничко земјоделска партија од Македонија).

 

155) Πολιτικό κόμμα «Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης Μακεδονίας» (Странка на демократска акција на Македонија).

 

156) Πολιτικό κόμμα «Ψήφος για τη Μακεδονία» (Глас за Македонија).

 

157) Πολιτικό κόμμα «Μοναδική Μακεδονία» (Единствена Македонија).

 

158) Πολιτικό κόμμα «Μακεδονική Ανανεωτική Μεταρρυθμιστική Επιλογή – Εργατικό Κόμμα» (Македонска обновителна реформска опција – Работничка партија, МОРО-РП). Στο σύμβολό του περιέχεται οκτάκτινο αστέρι που παραπέμπει στον Ήλιο της Βεργίνας.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

159) Πολιτικό κόμμα «INTEGRA – Συντηρητικό Κόμμα Μακεδονίας» (ИНТЕГРА – Македонска конзервативна партија). Στο σύμβολό του περιέχεται ο Ήλιος της Βεργίνας.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

160) Πολιτικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» (Единствена Македонија). Στο σύμβολό του περιέχεται ο Ήλιος της Βεργίνας.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

161) Στο σκοπιανό σχολικό βιβλίο που αναφέρεται στη μεσαιωνική ιστορία, χαρακτηρίζονται ως Σλάβοι οι Θεσσαλονικείς Βυζαντινοί Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ενώ αναφέρονται ως «Μακεδόνες» οι Σλάβοι της περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Στο κεφάλαιο «Εμφάνιση και εξέλιξη της σλαβικής γραφής και πολιτισμού» και συγκεκριμένα στη σελ. 35 αναφέρεται το εξής: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος στην καταγωγή ήταν Σλάβοι από τη Θεσσαλονίκη, τα δε ιερά βιβλία τα μετέφρασαν στη γλώσσα των Μακεδόνων Σλάβων της περιοχής της Θεσσαλονίκης».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

162) Στο σκοπιανό σχολικό βιβλίο που αναφέρεται στη μεσαιωνική ιστορία, οι μαθητές διαβάζουν σχετικά με το «μακεδονικό» κράτος, το οποίο μάλιστα το 976 μ.Χ., όπως αναφέρει το βιβλίο, μετατράπηκε σε Αυτοκρατορία.

Στο κεφάλαιο «Δημιουργία του μακεδονικού κράτους και η μετατροπή του σε Αυτοκρατορία» και συγκεκριμένα στη σελ. 63 αναφέρεται το εξής: «Το 976 μ.Χ. το μακεδονικό κράτος μετατράπηκε σε Αυτοκρατορία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

163) Η σκοπιανή ιστοσελίδα για τα κρασιά των Σκοπίων έχει τον τίτλο “Wines of Macedonia” και url “winesofmacedonia.mk” δηλαδή “κρασιά της Μακεδονίας” χωρίς το “Βόρεια”. Επίσης, στην πρώτη κεντρική εικόνα της ιστοσελίδας εμφανίζεται σε μία στάμνα ο Ήλιος της Βεργίνας και η φράση “περισσότερα από 2000 χρόνια παράδοσης οινοποίησης“.

-Ιστοσελίδα: http://winesofmacedonia.mk/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

164) Η έκθεση PROWEIN διοργανώνεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και είναι η μεγαλύτερη Διεθνής έκθεση κρασιού που προσελκύει χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες. Το 2020 προβλήθηκαν εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου έγινε αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο Σκοπιανό site με όνομα Wines of Macedonia.

-Ιστοσελίδα: http://winesofmacedonia.mk/macedonian-wines-masterclass-tasting-program-2020/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

165) Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ανακοίνωσαν ότι ο Διεθνής Αγώνας Ταχύτητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, ματαιώθηκε. Αιτία της ματαίωσης του αγώνα ήταν η άρνηση της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου των Σκοπίων να αλλάξει την ονομασία της, παρά την σχετική ενημέρωση της ΟΜΑΕ και επέμενε να αυτοαποκαλείται και να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα, ως «Ομοσπονδία Αυτοκινήτου Μακεδονίας».

-Ιστοσελίδα: https://www.kathimerini.gr/athletics/561413242/voreia-makedonia-arnisi-gia-allagi-onomatos-odigise-se-anavoli-diethnoys-agona-stis-serres/

 

166) Η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία των Σκοπίων φέρει την ονομασία Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Μακεδονίας (Motorcycle Federation of Macedonia).

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/MFNMACEDONIA/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

167) Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη στις 18-3-2019 κατέθεσε ερώτημα στην ευρωβουλή σχετικά με το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων, στις Βρυξέλλες, η Πρέσβειρα των Σκοπίων κ. Rusi Popovska, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της επιτροπής, επανειλημμένως χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» αναφερόμενη στα Σκόπια. Σε μία περίσταση μάλιστα, ανέφερε στα αγγλικά αυτολεξεί ότι: «Prime Minister Tsipras is expected to visit Macedonia, which will be the first ever bilateral visit of a Greek Prime Minister to our country».

-Ιστοσελίδα: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2019-001389_EL.html

-PDF: Στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού από την παραπάνω σελίδα.

 

168) Ομοσπονδία bodybuilding και fitness. Στον τίτλο της υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/bbffm/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

169) Στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021 η πόλη των Σκοπίων φιλοξένησε μία από τις διοργανώσεις του Diamond Cup της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Bodybuilding (IFBB). Εκεί έγινε χρήση του όρου σκέτο “Μακεδονία”, χωρίς το “Βόρεια” και τη διοργάνωση στήριξε το κράτος των Σκοπίων.

Σε ανακοίνωσή της η Σκοπιανή Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

„Интернационалните натпреварувања што се одржуваат во Скопје, во соработка со ИФББ веќе станаа традиција и се поддржани од македонската Влада. Ова е добра можност за натпреварувачите од Македонија, Грција, Турција, Бугарија, но и останатите земји учесници, да се борат за медали, ранкинг поени и особено за Елит Про лиценци. Настанот во Скопје е голем предизвик и мотивација за голем број аматери да учествуваат на него“.

Μετάφραση: «Οι διεθνείς διαγωνισμοί που διεξάγονται στα Σκόπια, σε συνεργασία με την IFBB έχουν ήδη γίνει παράδοση και υποστηρίζονται από την Μακεδονική κυβέρνηση. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για ανταγωνιστές από τη Μακεδονία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, αλλά και άλλες συμμετέχουσες χώρες, να παλέψουν για μετάλλια, βαθμούς κατάταξης και ειδικά για τις άδειες Elite Pro. Η εκδήλωση στα Σκόπια είναι μια μεγάλη πρόκληση και κίνητρο για πολλούς ερασιτέχνες να συμμετάσχουν σε αυτήν».

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/makedonskiolimpiskikomitet.mok/posts/3073225306222416

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

170) Ο Kiril Pecakov, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook (20-10-2021), έχει ανεβάσει φωτογραφίες με σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας σε εγκαίνια πολιτικού γραφείου στην Οχρίδα.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/kirilpecakov/posts/3006111453051091

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

171) Σε εξωτερικό χώρο του σχολείου “Νίκολα Κάρεφ” στην πόλη Κότσανη υπάρχει ζωγραφισμένος ο Ήλιος της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: https://www.youtube.com/watch?v=8GpIy1ajGCQ (0:55-1:02)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

172) Σε δημοσίευμα σκοπιανού ΜΜΕ -συγκεκριμένα του Focus- στις 1-11-2021 αναφέρεται το εξής: “Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Συμβούλιο του Δήμου Στιπ όπου οι σύμβουλοι του VMRO-DPMNE υπέγραψαν Πιστοποιητικά με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Igor Janushev από το VMRO-DPMNE λέει ότι η θέση του VMRO-DPMNE απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει αλλάξει“.

-Ιστοσελίδα: https://fokus.mk/gradonachalnitsite-na-vmro-dpmne-ke-ja-prifatat-severna-kade-shto-ke-moraat/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

173) Σε δημοσίευμα σκοπιανού ΜΜΕ στις 2-11-2021 αναφέρεται ότι στον Δήμο Aerodrom δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην Αριστερά, δημοσίευσαν επίσημη ανακοίνωση όπου χρησιμοποιούν ως ονομασία της χώρας σκέτο “Mακεδονία“.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

174) Καπάκι φρεατίου στην περιοχή Aerodrom των Σκοπίων, στο οποίο διακρίνεται η λέξη “SKOPJE” και στο κέντρο του υπάρχει το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

175) Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή Aerodrom των Σκοπίων. Στη βάση του γράφει στα βουλγάρικα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ” και επίσης φέρει το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

176) Ο επίσημος λογαριασμός της Σκοπιανής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας με την προκλητική ονομασία “Macedonian Olympic Committee Macedonia”, διαφημίζει ένα διεθνές αθλητικό event χορού στα Σκόπια για τις 20 Νοεμβρίου 2021.
Το event έχει την ακόμα πιο προκλητική ονομασία “Macedonia Open 2021” και διοργανώνεται από την Σκοπιανή ομοσπονδία χορού από κοινού με αντίστοιχες διεθνείς Ομοσπονδίες.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/history.of.macedonia/posts/2115941281903408

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

177) Στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου (2021), στις φανέλες των Σκοπιανών αθλητών αναγράφεται το “ΦΦΜ”, το οποίο σημαίνει “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας” χωρίς το “Βόρεια”. Μάλιστα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, στη σελίδα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Σκοπίων, μετά τη νίκη τους επί της Ισλανδίας στις 14-11-2021 με 3-1, οι Σκοπιανοί ποδοσφαιριστές τραγούδησαν στα αποδυτήρια αναφέροντας τη λέξη “Μακεδονία”.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/watch/?v=1805221326336586

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

178) Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, Justiniana Prima. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εκκλησίας υπάρχει χάρτης, στον οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως σκέτο “Mακεδονία” ενώ διατηρείται και παλαιότερη αρθρογραφία με την ανιστόρητη προπαγάνδα των Σκοπίων που επίσης παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

-Ιστοσελίδα: http://mpc.org.mk/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

179) Καθολική εκκλησία των Σκοπίων. Στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εκκλησίας τα Σκόπια αναφέρονται ως σκέτο “Mακεδονία“.

-Ιστοσελίδα: http://katolici.mk/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

180) Ο Βλάντο Μισαϊλόφσκι, αντιπρόεδρος του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook (12-12-2021), αναφερόμενος στο 17ο Συνέδριο του κόμματός του, αποκάλεσε τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία». Βλέπουμε ότι το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοφιλία στα Σκόπια και αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την κυβέρνηση στην επόμενες εκλογές επιμένει στο σκέτο «Μακεδονία».

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/misajlovskivlado/posts/2698758537097832

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

181) Μουσείο της «Μακεδονίας» στα Σκόπια. Προήλθε από την ένωση του Αρχαιολογικού, Ιστορικού και Εθνολογικού μουσείου. Το Αρχαιολογικό μουσείο -τμήμα του προαναφερθέντος μουσείου- γράφει στην πρόσοψή του «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας». ΜΟΝΟ το αρχαιολογικό μουσείο, το ένα από τα τρία μουσεία που απαρτίζουν το μουσείο της «Μακεδονίας» διόρθωσε την ονομασία του στη πρόσοψη του μουσείου και στην ιστοσελίδα του.

-Ιστοσελίδα: Национална Установа Музеј на Македонија – Музеј на Македонија (museum.org.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

182) Στην πόλη των Σκοπίων το 2012 ανεγέρθηκε το άγαλμα του «Φιλίππου Β», το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί «Πολεμιστής». Ωστόσο στον στύλο υπάρχει ακόμα ο Ήλιος της Βεργίνας, ενώ στη βάση του στύλου υπάρχει αναπαράσταση της Ολυμπιάδος, του Φιλίππου και του Αλέξανδρου ως παιδάκι.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

 

183) Ο δήμος Λόζοβο, ο οποίος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων, καθιέρωσε για επίσημο έμβλημα και σημαία του, τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας. Η πρόταση υποβλήθηκε από Δημοτικό Σύμβουλο που πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα TMPO (Μόνιμη Μακεδονική Ριζοσπαστική Ενοποίηση) και υπερψηφίστηκε τόσο από τους τρεις συμβούλους του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPNE αλλά και από τους τρεις του κυβερνώντος Σοσδιαλδημοκρατικού Κόμματος. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του TMPO Βάντσο Σιεντάνσκι, έκανε λόγο για: «δώρο του Πάσχα στους απανταχού Μακεδόνες» σχολιάζοντας «Θέλω να σας ενημερώσω πως σήμερα καταφέραμε και είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύμβολο της Μακεδονίας να είναι επίσημο έμβλημα σε έναν δήμο. Ελπίζω πως η πρόταση μας θα γίνει αποδεκτή και σε άλλους δήμους».

-Ιστοσελίδα: https://www.protothema.gr/greece/article/1235077/proklisi-apo-skopia-dimos-kathieronei-os-simaia-tou-ton-ilio-tis-verginas/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

184) Στην ιστοσελίδα του Twitter της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πόκερ αναφέρεται το εξής: «Το τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών παρουσιάστηκε σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στην Μακεδονία καθώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πόκερ της Μακεδονίας, Mike Pop-Gonoff, έδωσε συνέντευξη στην Alfa Televizija!». Βλέπουμε στην φωτογραφία τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πόκερ των Σκοπίων να κρατάει στα χέρια του την αθλητική μπλούζα της ομάδας Πόκερ της χώρας του δείχνοντας προς την τηλεοπτική κάμερα του σκοπιανού καναλιού την λέξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που αναγράφεται σε αυτήν την μπλούζα.

Ο συγκεκριμένος Πρόεδρος Mike PopGonoff στον προσωπικό λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin αναφέρει ότι είναι Πρόεδρος της «Μακεδονικής» Ομοσπονδίας Πόκερ και επίσης στον λογαριασμό αυτό αναφέρονται τα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία».

-Σελίδα TWITTER: https://twitter.com/IFPoker/status/1517402286888087553

-Σελίδα LINKEDIN: https://se.linkedin.com/in/mike-popgonoff-61434692?trk=public_profile_browsemap

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

185) Στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Ντεμίρ Χισάρ των Σκοπίων υψώθηκε μία μεγάλη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Υπήρξε και η σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό που διατηρεί το συγκεκριμένο μοναστήρι στο Facebook (η ανάρτηση έγινε στις 20-1-2022). Σε αυτή την ανάρτηση υπάρχει η φράση «За многу години МАКЕДОНЦИ !!!» που σημαίνει «Για πολλά χρόνια ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!!».

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/SvetiAtanasijSopotnica/posts/4469082359863056

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

186) Στις 28-4-2022 έγινε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Twitter της ομοσπονδίας χόκεϊ των Σκοπίων σχετικά με την διοργάνωση του Development Cup 2022 που θα γίνει στο Füssen της Γερμανίας. Σε εκείνη την ανάρτηση υπάρχει φωτογραφία με τους Σκοπιανούς αθλητές να κρατούν μία σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Η ανάρτηση αυτή είναι αναδημοσίευση ανάρτησης του «macedonia-hockey.blogspot.com», το οποίο είναι το επίσημο blog της συγκεκριμένης ομοσπονδίας όπως φαίνεται από την επίσημη σελίδα που επίσης διατηρεί η ομοσπονδία στο Facebook (https://www.facebook.com/MacedoniaHockey). Μάλιστα το σήμα του πιο πάνω blog είναι η φράση «MACEDONIA HOCKEY» με την εικόνα ενός αρχαίου πολεμιστή με περικεφαλαία και ασπίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας, προφανώς αρχαίου Μακεδόνα.

-Σελίδα TWITTER: https://twitter.com/MacedoniaHockey/status/1519709979288252425

-Ιστοσελίδα: https://macedonia-hockey.blogspot.com/2022/04/macedonia-as-defending-champion.html

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/MacedoniaHockey

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

187) To λαογραφικό συγκρότημα TANEC από τα Σκόπια βρέθηκε για περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά από τις 11 μέχρι τις 22 Μαΐου 2022. Η διαφημιστική αφίσα του συγκροτήματος έγραφε «TANEC – The soul of Macedonia», δηλαδή «TANEC – Η ψυχή της Μακεδονίας». Στην ιστοσελίδα πώλησης των εισιτηρίων αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «αυτό το εθνικό σύνολο θα σας παρουσιάσει μια σειρά από χορούς που διηγούνται τις αρχαίες ιστορίες της Μακεδονίας», «παραδοσιακής μακεδονικής λαϊκής μουσικής», «Το TANEC είναι ένα μοναδικό “κινητό μουσείο” με τις πιο όμορφες, πολύτιμες και αρχαίες μακεδονικές φορεσιές, με μοναδικά πολύχρωμα κεντήματα, που αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα της μακεδονικής ταυτότητας». Επίσης, το συγκεκριμένο συγκρότημα αναφέρεται ως «Εθνικό Λαογραφικό Σύνολο της Μακεδονίας», το οποίο ιδρύθηκε στα Σκόπια το 1949. Προφανώς είναι επίσημο συγκρότημα και χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η παράστασή του αναφέρθηκε και από τη σελίδα της σκοπιανής πρεσβείας στον Καναδά.

Συμπερασματικά με βάση τα πιο πάνω, στην εκδήλωση του συγκροτήματος TANEC, γίνεται αναφορά στον όρο «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια» όπως επίσης και στην αρχαία μακεδονική παράδοση ως τμήμα της παράδοσης των Σκοπιανών.

Σχετική επιστολή στάλθηκε στην πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά από την Παμμακεδονική Ένωση Καναδά (https://www.facebook.com/panmakcanada/posts/4825158827611114).

-Ιστοσελίδα: https://tanec2022tour.com/

-Ιστοσελίδα: https://owm.ticketspice.com/tanec-the-soul-of-macedonia

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

188) Μνημείο στη πόλη Στρούγγα αφιερωμένο στον εθνικό ύμνο των Σκοπίων (παραβίαση 2 στη λίστα, «Ντένες ναντ Μακεντόνιγια», δηλαδή «Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία»).

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

189) Σε σκοπιανή ιστοσελίδα δημοσιεύθηκε μία φωτογραφία με την πινακίδα των γραφείων της εισαγγελίας στην πόλη Πρίλεπ στα Σκόπια, στην οποία έχει σβηστεί η λέξη «Северна» (δηλ. Βόρεια) που βρισκόταν πριν από τη λέξη «Μακεδονία». Το γεγονός ότι δεν αποκαταστάθηκε η συγκεκριμένη πινακίδα αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κανονικά η πινακίδα έγραφε:

Република Северна Македонија

Државно правобранителство

На Република Северна Македонија

Прилеп

Δηλαδή:

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Εισαγγελία του Κράτους

Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Πρίλεπ

Στην φωτογραφία φαίνεται η πινακίδα με τον όρο «Μακεδονία» σκέτο.

-Ιστοσελίδα: https://off.net.mk/lokalno/makedonshtina/taka-se-pravi-toa

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

190) Στην μεγαλύτερη Διεθνή έκθεση κρασιού, την PROWEIN 2022, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας τα Σκόπια παρουσίασαν τα κρασιά τους με την ταμπέλα «μακεδονικοί οίνοι». Η συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει και στο επίσημο Σκοπιανό site με όνομα Wines of Macedonia. Επίσης γίνεται χρήση από τους Σκοπιανούς του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: https://www.ethnos.gr/Politics/article/208157/memakedonikoysoinoyshboreiamakedoniasediethnhektheshsthgermaniaparembashypex

-Ιστοσελίδα: https://www.prowein.com/vis/v1/en/exhibitors/prowein2022.2702523?oid=29556&lang=2

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

191) Στην ιστοσελίδα του Twitter της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πόκερ γίνεται αναφορά σχετικά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόκερ που διοργανώθηκε στην Γευγελή των Σκοπίων τον Μάιο του 2022 και στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονταν ως σκέτο «Μακεδονία». Στις φανέλες των Σκοπιανών αθλητών αναγραφόταν η λέξη «Μακεδονία».

-Σελίδα TWITTER: https://twitter.com/IFPoker/status/1528735677088661504

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

192) Ομοσπονδία καράτε (Карате федерацијата на Македонија). Στον τίτλο της υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: http://kfm.com.mk/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

193) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο παρουσιάζονται οι αρχαίοι Μακεδόνες ως ξεχωριστό μη-ελληνικό έθνος και η γλώσσα τους ως ξεχωριστή μη-ελληνική γλώσσα.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Δ’ Δημοτικού, σελ. 47, «Παράλληλα στη Μακεδονία ζούσαν οι Παίονες και οι Πελαγόνιοι και άλλα φύλα και λαοί. Αυτά τα φύλα και οι λαοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και διαμόρφωσαν έναν λαό με κοινή γλώσσα, τη μακεδονική η οποία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία κατοικούσαν. Εκεί κατοίκησαν οι αρχαίοι Μακεδόνες που αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό έθνος και διέφεραν από τους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι κάτοικοι της αρχαίας Μακεδονίας μιλούσαν μία γλώσσα που διέφερε από τις γλώσσες των λαών της Βαλκανικής.»

  

194) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο παρουσιάζεται η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων ως ξεχωριστή μη-ελληνική γλώσσα.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Α’ Γυμνασίου, σελ. 83, «Οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα, που διέφερε από τις γλώσσες των υπόλοιπων γειτονικών λαών, Ελλήνων, Ιλλυριών και Θρακών. Έως σήμερα δεν έχουν βρεθεί γραπτές πηγές ή επιγραφές στη γλώσσα των Μακεδόνων. Ωστόσο πολλοί αρχαίοι συγγραφείς μαρτυρούν ότι οι Μακεδόνες είχαν τη δική τους γλώσσα. Έτσι ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών πριν την εκστρατεία του κατά των Περσών απευθύνθηκε στους Μακεδόνες στρατιώτες στη μακεδονική γλώσσα.»  

  

195) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο παρουσιάζονται οι αρχαίοι Μακεδόνες ως ξεχωριστό μη-ελληνικό έθνος.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Α’ Γυμνασίου, σελ. 83, «Οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος που διέφερε από τα γειτονικά του κατά τον τρόπο της ζωής τους, τις παραδόσεις, την ενδυμασία, τα σύμβολα, το στράτευμα και άλλα.»  

  

196) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο αναφέρονται οι αρχαίοι Μακεδόνες ως λαός διαφορετικός από τους Έλληνες.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Α’ Γυμνασίου, σελ. 87, «Η περίοδος μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους ονομάζεται “ελληνιστική” ή “μακεδονική” περίοδος. Αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη σύνθεση του πολιτισμού των Μακεδόνων ως κατακτητών και των Ελλήνων ως φορέων της γλώσσας, της γραμματείας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στην Αίγυπτο, την Περσία και τους λαούς της Εγγύς Ανατολής.»  

  

197) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο παρουσιάζεται ο Σαμουήλ ως Μακεδόνας. Οι Σκοπιανοί τον συγκεκριμένο Βούλγαρο Τσάρο τον θεωρούν πρόγονό τους, μη Βούλγαρο και “Μακεδόνα”. Κατά τους Σκοπιανούς λοιπόν ο Σαμουήλ θέλησε να απελευθερώσει τη Μακεδονία από τους Έλληνες Βυζαντινούς λες και η Μακεδονία δεν ήταν ελληνική περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Α’ Γυμνασίου, σελ. 103, «Με το θάνατο το 976 μ.Χ. του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, οι τέσσερις αδερφοί Δαυίδ, Ααρόν, Μωυσής και Σαμουήλ ηγούνται της επανάστασης της Μακεδονίας κατά του Βυζαντίου. Αυτή η δεύτερη επανάσταση στέφθηκε με επιτυχία. Έτσι το 976 εγκαθιδρύεται το ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. Ο Σαμουήλ γίνεται ο πρώτος ηγεμόνας του Μακεδονικού κράτους. Από τη στιγμή που εδραιώθηκε στο θρόνο του θέλησε να απελευθερώσει ολόκληρη τη Μακεδονία.»  

  

198) Σε σκοπιανό σχολικό βιβλίο αναφέρεται ότι οι Έλληνες Θεσσαλονικείς Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν “πιθανότατα” σλαβικής καταγωγής. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η οικειοποίηση από τους Σκοπιανούς, δύο πολύ σημαντικών Ελλήνων της Θεσσαλονίκης, που εκπολίτισαν μάλιστα τους Σλάβους.

Σκοπιανό βιβλίο ιστορίας Α’ Γυμνασίου, σελ. 113, «Οι δημιουργοί του πρώτου σλαβικού αλφάβητου και οι θεμελιωτές της σλαβικής γραμματείας και πολιτισμού ήταν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος. Αυτοί γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου αιώνος και ήταν πιθανότατα σλαβικής καταγωγής.»

 

199) Στις 1 Ιουνίου 2022, στο https://rumble.com/user/ELNEWS αναρτήθηκε βίντεο που αφορούσε τηλεοπτική εκπομπή του 2021, στην οποία ο Σκοπιανός ψευτοεπίσκοπος Βελεσσών Αγαθάγγελος έβγαλε τον χάρτη της, κατά τους Σκοπιανούς, Μεγάλης «Μακεδονίας». Στον συγκεκριμένο χάρτη περιέχονταν ελληνικά εδάφη μέχρι την Χαλκιδική και τη Θάσο, ενώ ο ψευτοεπίσκοπος είπε τα πιο κάτω:

«Θα δείξω τον χάρτη ολόκληρης της Μακεδονίας. Ας δουν οι νέες γενιές μας πως ήταν η δική μας μακεδονική γη και ας είναι υπερήφανοι με αυτό. Δείχνω αυτόν τον χάρτη επειδή φοβούνται αυτόν τον χάρτη. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε, ούτε πήραμε τίποτα από κανέναν, ούτε κλέψαμε, ούτε στείλαμε κανέναν σε στρατόπεδα. Είμαστε καθαροί στις ψυχές και στις καρδιές και στο μυαλό. Ας σκεφτούν όσοι διαίρεσαν τη Μακεδονία. Και ας σκεφτούν εκείνοι που πήραν μέρη της Μακεδονίας. Βρισκόμασταν υπό τουρκική σκλαβιά για πεντακόσια χρόνια. Το υπομείναμε αυτό. Η αρχιεπισκοπή της Οχρίδας καταργήθηκε για διακόσια χρόνια, εμείς την αποκαταστήσαμε. Νομίζω ότι όλα αυτά που μας έχουν πάρει μια μέρα θα μας τα επιστρέψουν. Όσοι την διαίρεσαν θα το επιστρέψουν και για αυτό το λόγο αυτοί φοβούνται.»

-Ιστοσελίδα: https://rumble.com/v16xral-72118893.html

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

200) Στις 25-5-2022 στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων υπήρξε δημοσίευμα σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Στέφανο εν όψει της κήρυξης της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας των Σκοπίων. Σε αυτό το δημοσίευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας αναφέρεται ως «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας». Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει το εξής: «σήμερα οι Μακεδόνες και η Μακεδονική γλώσσα είναι εγγεγραμμένες στο θησαυροφυλάκιο των λαών και γλωσσών του κόσμου και κανείς δεν έχει άλλα διλήμματα, κανείς πια δεν το αμφισβητεί.»

Στην πιο πάνω συνάντηση υπήρχε και η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: https://vlada.mk/node/28942

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

201) Επίσημη σελίδα στο Instagram της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των Σκοπίων (Официјален инстаграм профил на Фудбалска Федерација на Македонија). Στον τίτλο της υπάρχει ο όρος «Μακεδονία». Μάλιστα η σελίδα αυτή παραπέμπει στο επίσημο site της ομώνυμης ομοσπονδίας.

-Σελίδα Instagram: https://www.instagram.com/ffmacedonia/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

202) Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των Σκοπίων στις 29-3-2022 ανήρτησε βίντεο 44 δευτερολέπτων στην επίσημη σελίδα της στο Facebook (Официјална фејсбук страна на Фудбалската федерација на Македонија), σε όλη τη διάρκεια του οποίου φαίνονται Σκοπιανοί φίλαθλοι με σημαίες, μπλούζες και κασκόλ που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας. Επίσης, υπάρχει η λέξη «Μακεδονία», η οποία άλλωστε χρησιμοποιείται συνεχώς από τη συγκεκριμένη σελίδα του FB.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1330531977416620

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

203) Στις 5 Ιουνίου 2022 η αυτοκεφαλία της εκκλησίας των Σκοπίων αναγνωρίστηκε διεθνώς από την εκκλησία της Σερβίας ως “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας” αντί  “Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας – Βόρειας Μακεδονίας”, επομένως παραβιάζεται το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

204) Για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο η Ολυμπιακή αποστολή των Σκοπίων παρουσιάστηκε ως “Μακεδονική” αντί “Ολυμπιακή αποστολή της Βόρειας Μακεδονίας”, επομένως παραβιάζεται το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

205) Στην ιστοσελίδα της πόλης των Σκοπίων και συγκεκριμένα εκεί όπου γίνεται αναφορά στην πυροσβεστική υπηρεσία, τα Σκόπια εξακολουθούν να αναφέρονται ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

-Ιστοσελίδα: City of Skopje – Official portal

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

206) Στο UEFA Nations League του 2022 η Εθνική ομάδα των Σκοπίων εμφανίστηκε και πάλι ως Μακεδονία. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης εμφάνισης της εθνικής τους ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2021. Στη προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η ελληνική πλευρά δεν είχε αντιδράσει καθόλου. Μετά όμως την εμφάνιση των Σκοπιανών στους δέκτες της ελληνικής τηλεόρασης στους αγώνες της τελικής φάσης και τη λαϊκή αντίδραση στην Ελλάδα, η ΕΠΟ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της, Θοδωρή Ζαγοράκη στην FIFA και στην UEFA. FIFA και UEFA δεν έπραξαν τίποτα μετά από εκείνη την επιστολή αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε συνέχεια με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των Σκοπιανών ως “Μακεδονία” (στις φανέλες των ποδοσφαιριστών υπάρχει το “ΦΦΜ” δηλ. “Фудбалската федерација на Македонија”, το οποίο σημαίνει “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας”).

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

207) Στις 14-6-2022 η επίσημη ιστοσελίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής των Σκοπίων, η οποία συνεχίζει να αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Ολυμπιακή Επιτροπή” (παραβιάζοντας το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών), δημοσίευσε την είδηση της βράβευσης του Σκοπιανού Βασίλ Τουπουρκόφσκι από τον κ. Σπύρο Καπράλο. Η βράβευση έγινε κατά τη Γενική Συνέλευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σκοπίων στις 10 και 11 Ιουνίου 2022. Σημειώνεται ότι ο κ. Καπράλος είναι ο Προέδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Το κείμενο που έχει αναρτήσει η Ολυμπιακή Επιτροπή των Σκοπίων μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών κ. Σπύρος Καπράλος κατά τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον εορτασμό των 30 χρόνων της Μακεδονικής Ολυμπιακής Επιτροπής, απένειμε ειδική διάκριση στον πρώην Πρόεδρο της Μακεδονικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Vasil Tupurkovski – Ειδικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, για όλα όσα έκανε για τον μακεδονικό και ευρωπαϊκό αθλητισμό, για τους Μακεδόνες αθλητές και για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

-Ιστοσελίδα: https://mok.org.mk/site/newsdetails/специјална-награда-на-еок-за-д-р-васил-тупурковски

-Ιστοσελίδα: https://www.protothema.gr/sports/article/1253657/skopia-kapralos-akomi-kai-otan-o-kosmos-einai-dihasmenos-o-athlitismos-borei-na-enosei/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

208) Περιστύλιο “Ανεξάρτητη Μακεδονία” στη πόλη των Σκοπίων.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

209) “Γέφυρα των πολιτισμών στη Μακεδονία”. Ανάμεσα στα αγάλματα που διακοσμούν τη γέφυρα είναι και αυτά των Μακεδόνων Βασιλέων Αμύντα A’ και Αλέξανδρου A’. Ο Ήλιος της Βεργίνας διακοσμεί επίσης μία από τις ασπίδες.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

210) Ο Βλάντο Μισαϊλόφσκι, αντιπρόεδρος του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE, σε ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook στις 24-3-2022, ανέβασε μία φωτογραφία με Σκοπιανούς φιλάθλους, οι οποίοι κρατούν σημαίες των Σκοπίων αλλά και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, όπως επίσης και κασκόλ που γράφουν «MACEDONIA». Σε αυτή του την ανάρτηση μεταξύ των άλλων έγραψε την φράση «ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА» που σημαίνει «ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/misajlovskivlado/posts/pfbid02NpPDGNqU4uwFtVrvy75cvNmgucRs363npoe9b7b3aQw6C9JuzxJHqcJnNyg4MaiWl

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

211) «Μακεδονική Ιατρική Ένωση» (Македонско лекарско друштво). Εκπροσωπεί τα Σκόπια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αποτελεί δε πυλώνα του συστήματος υγείας των Σκοπίων. Στην ονομασία του αναφέρεται ο όρος “Μακεδονική”, επομένως παραβιάζει το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Ιστοσελίδα: Macedonian Medical Association – МАКЕДОНСКО ЛЕКАРСКО ДРУШТВО (mld.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

212) Ιατρικό Επιμελητήριο των Σκοπίων. Στο site του γράφει “Република Северна Македонија” δηλαδή “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, όμως στο url χρησιμοποιούνται τα τρία γράμματα “lkm” από το “Лекарска комора на Македонија” (Ιατρικό Επιμελητήριο Μακεδονίας). Επίσης, στην ταμπέλα των γραφείων τους γράφει: “Лекарска комора на Република Македонија” δηλ. Ιατρικό Επιμελητήριο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο επιμελητήριο είναι μέρος του συστήματος υγείας στα Σκόπια με αρμοδιότητες σε εθνικό επίπεδο και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνή συμπόσια και αντίστοιχους οργανισμούς.

-Ιστοσελίδα: Лекарска комора на РСМ (lkm.org.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

213) Συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης ανδρών το 2021 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

214) Συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης ανδρών (προκριματικοί αγώνες για τα τελικά του 2023) με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

215) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειροσφαίρισης γυναικών το 2022 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

216) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειροσφαίρισης γυναικών κάτω των 17 το 2019 (Αύγουστος) με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

217) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειροσφαίρισης γυναικών κάτω των 17 το 2021 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

218) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειροσφαίρισης ανδρών κάτω των 19 το 2019 (Αύγουστος) με το σήμα της ομοσπονδίας να αναφέρει μόνο «Μακεδονία».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

219) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Futsal ανδρών κάτω των 19 το 2019 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναγράφει «Μακεδονία» (ΦΦΜ).

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

220) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Futsal ανδρών το 2022 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναγράφει «Μακεδονία» (ΦΦΜ).

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

221) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών κάτω των 21 το 2021 με το σήμα της ομοσπονδίας να αναγράφει «Μακεδονία» (ΦΦΜ).

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

222) Ινστιτούτο Μηχανικών “Μακεδονίας”.

-Ιστοσελίδα: Инженерска институција на Македонија (engineer.org.mk)

-PDF από δημοσιευμένη εργασία του Ινστιτούτο στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

223) Στην επίσημη ιστοσελίδα της Σκοπιανής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τα πρωταθλήματα (ανδρών, γυναικών κλπ) αναφέρονται ως “Μακεδονικά”, αντί όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, “πρωτάθλημα της Βόρειας Μακεδονίας”. Πρόκειται επομένως για παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

224) Στην επίσημη ιστοσελίδα της Σκοπιανής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τα κύπελα (ανδρών, γυναικών κλπ) αναφέρονται ως “Μακεδονικά”, αντί όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, “κύπελο της Βόρειας Μακεδονίας”. Πρόκειται επομένως για παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

225) «Οργανισμός για τη προώθηση και υποστήριξη του τουρισμού». Στην ιστοσελίδα τους χρήση του όρου «Μακεδονία» χωρίς καμία αναφορά στο «Βόρεια» και χρήση του σήματος και του σλόγκαν “Macedonia Timeless”. Το σήμα αυτό το χρησιμοποιούν διεθνώς για τη προώθηση του τουρισμού και των προϊόντων τους σε διεθνείς εκθέσεις.

-Ιστοσελίδα: https://tourismmacedonia.gov.mk/

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

226) Ο Δήμαρχος με μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Demir Hisar, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στα Σκόπια στις 10 Ιουλίου 2022.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

227) Το υπουργείο πολιτισμού τον Σκοπίων σε συνεργασία με την εθνική τράπεζα των Σκοπίων παρουσίασαν έκθεση τον Ιούλιο του 2022 με θέμα την ιστορία των «Μακεδονικών» νομισμάτων. Χρήση του όρου Μακεδονία. Καπήλευση επίσης της ιστορίας του αρχαίου Μακεδονικού βασιλικού οίκου.

-Ιστοσελίδα: Отворена чудесната приказна за македонските банкноти: Обележјата на македонските пари изложени во Музејот на Народната банка – Министерство за Култура (kultura.gov.mk)

 

228) Φεστιβάλ μουσικής τζαζ στη πόλη των Σκοπίων, στις 13-16 Οκτωβρίου 2022, υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού των Σκοπίων. Χρήση του όρου Μακεδονία.

-Ιστοσελίδα: Skopje Jazz Festival – About

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

229)  Μουσείο μοντέρνας τέχνης στη πόλη των Σκοπίων. Χρήση του όρου Μακεδονία.

-Ιστοσελίδα: MoCA Skopje – Museum of Contemporary Art – Skopje (msu.mk)

Διορθώθηκε το 2023.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

230) Κρατική εταιρεία Υποδομών “Μακεδονικών” Σιδηροδρόμων. Χρήση του όρου Μακεδονία και επιθετικού προσδιορισμού Μακεδονικός-ή-ό που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 –Ιστοσελίδα: МЖИ – ЈП ЖРСМ Инфраструктура (mzi.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

231) Φεστιβάλ Χορωδίας στην Αχρίδα με τη χορηγία των υπουργείων Εξωτερικών(!), πολιτισμού, του δήμου, της εκκλησίας κλπ. Χρήση του όρου Μακεδονία.

Ιστοσελίδα: Ohrid Choir Festival

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

232) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Αδερφοί Μανάκοι» υπό την αιγίδα της σκοπιανής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Χρήση του όρου Μακεδονία.

ΙστοσελίδαHome – Manaki Brothers – International Cinematographers’ Film Festival

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

233) Σωματείο Παραγωγών Κινηματογράφου στα Σκόπια που εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα στην διεθνή ομοσπονδία παραγωγών κινηματογράφου. Μία διεθνή ομοσπονδία με σημαντική επιρροή και αρμοδιότητες σε διεθνή φεστιβάλ και το καθορισμό πολιτικής και νομοθεσίας παγκοσμίως για ζητήματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Χρήση του όρου Μακεδονία και του όρου Μακεδονικός-ή-ό που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΙστοσελίδαMZFP

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

234) Σωματείο επαγγελματιών κινηματογράφου που διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ που προαναφέρθηκε (παραβίαση 232). Επίσης διοργανώνει την ετήσια προβολή ταινιών “Golden Frame”. Πρόκειται για προβολή ταινιών που χρηματοδοτούνται από το σκοπιανό κράτος. Χρήση του όρου Μακεδονία και του όρου Μακεδονικός-ή-ό που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΙστοσελίδαAbout us (dfrm.org.mk)

 

235) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη πόλη των Σκοπίων. Χρήση του όρου Μακεδονία και του επιθετικού προσδιορισμού Μακεδονικός-ή-ό που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών..

Ιστοσελίδαmusmacscinat – Just another WordPress site

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

236) Στις 2-8-2022, σε εκδηλώσεις του Ίλιντεν στο χωριό Τασμαρουνίστα του Δήμου Στρούγγα στα Σκόπια, ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης (κόμμα VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκανε ομιλία σε χώρο όπου βρίσκονταν το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

-Σελίδα FB1: https://www.facebook.com/MickoskiHristijan/posts/pfbid022Hac6RPUJUjziqLBUC5EYcKTgC5eiprYGCgd8cckhgtxBocM6EgPox59SyVfzfp2l

-Σελίδα FB2: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=648596566711355

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

237) «Υπερασπιστές της Μακεδονίας». Μνημείο για τους πεσόντες Σκοπιανούς κατά την εξέγερση των Αλβανών το 2001.

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

238) Μνημείο, «Πεσόντες Ήρωες της Μακεδονίας».

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

239) Γενική Συνομοσπονδία Εργατών «Μακεδονίας» (CCM). Μέλη της είναι συνδικάτα που αναφέρονται σε επόμενες παραβιάσεις. Είναι μία από τις συνομοσπονδίες συνδικάτων των Σκοπίων, διεθνώς αναγνωρισμένη καθώς εκπροσωπεί Σκοπιανά εργατικά συνδικάτα στο International Trade Union Confederation.

-Ιστοσελίδα: Federation of Trade Unions of Macedonia | (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

240) Συνδικάτο εργαζομένων στον Αγροτικό Τομέα της «Μακεδονίας» (ΑΓΡΟ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

241) Συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα της εστίασης, του τουρισμού, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των χειροποίητων τεχνών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CУTKOЗ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

242) Συνδικάτο Πολιτικών Μηχανικών, Βιομηχανίας και Σχεδιασμού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CГИП). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού

 

243) Συνδικάτο εργαζομένων σε διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες και σωματεία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (УΠΟ3). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: upoz.org.mk | Синдикат на Работниците од Управата, правосудните органи и здруженија во РМ

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

244) Αυτόνομο συνδικάτο εργαζομένων στο τομέα της Υγείας, των Φαρμακοποιών και της Κοινωνικής Προστασίας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CCΦ3). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

245) Συνδικάτο εργαζομένων στην Υφαντουργία, Βυρσοδεψία και Υποδηματοποιία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CTKЧ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

246) Συνδικάτο εργαζομένων στους τομείς της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και των Εξορύξεων της «Μακεδονίας» (CИΕΡ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

247) Αυτόνομο συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια και την οικονομία της «Μακεδονίας» (CCΕCΜ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

248) Συνδικάτο εργαζομένων στη Κυκλοφορία και τις Επικοινωνίες στη «Μακεδονία» (CΡCΒΜ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

249) Συνδικαλιστική Ένωση Χημείας, μη Μετάλλων και Μετάλλων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΧИΜ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

250) «Μακεδονικό» Συνδικάτο Αστυνομικών (MΠC). Χρήση του όρου Μακεδονικός-ή-ό που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: MPS – Македонски Полициски Синдикат

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

251) Συνδικάτο εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και τις Τηλεπικοινωνίες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΠΤΡΜ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

252) Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων της «Μακεδονίας» (CPT). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

253) Συνδικάτο Γραφιστικής, Πληροφορικής, Κινηματογράφου, Εκδόσεων και Παραγωγής χαρτιού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (ΓИΦИΧ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

254) Συνδικάτο εργαζομένων στη Δασοκομία, τη Βιομηχανία Ξύλου και την Ενέργεια της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CШДE). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

255) Συνδικαλιστική οργάνωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (CΦДΜ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

256) Συνδικάτο εργαζομένων στη Άμυνα και την Ασφάλεια της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (COБ). Είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών «Μακεδονίας» (CCM).

-Ιστοσελίδα: Почетна | Синдикат на одбраната и безбедноста (sob.mk)

-Ιστοσελίδα: Грански синдикати | Сојуз на синдикатите на Македонија (ssm.org.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

257) Εκδόσεις της Ακαδημίας των Σκοπίων για τη “Μακεδονική” γλώσσα που όμως χρησιμοποιούν τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός-ή-ό” που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης χρησιμοποιούν τη “Μακεδονική εγκυκλοπαίδεια” (Παραβίαση 27) ως πηγή.

-PDF: Στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού από την παραπάνω σελίδα στις 25 Αυγούστου 2022.

 

258) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων στις 22 Αυγούστου 2022 δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο την εθνική ομάδα ανδρών κάτω των 18 του χάντμπολ για να τους τιμήσει για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ομάδα εμφανίστηκε φορώντας μπλούζες με το σήμα της ομοσπονδίας (παραβίαση 18) στο στήθος και στη πλάτη να αναγράφεται μόνο η λέξη “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: President Pendarovski receives handball cadets after the EHF Championship triumph in Latvia (pretsedatel.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

259) Το έμβλημα του δήμου Богданци που αναγράφει τη λέξη Μακεδονία.

-Ιστοσελίδα: Bogdanci Municipality – Wikipedia

 

260) Η σημαία του δήμου Македонска Каменица περιέχει τον Ήλιο της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: Makedonska Kamenica Municipality – Wikipedia

 

261) Το έμβλημα του δήμου Могила περιέχει παραλλαγή του Ήλιου της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: Mogila Municipality – Wikipedia

 

262) Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου των Σκοπίων, ο Σκοπιανός Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι με τουΐτ που ανήρτησε αναφέρθηκε σε “μακεδονικό” κράτος αντί σε “Βόρεια Μακεδονία” όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα Σκόπια ως “ανεξάρτητο, κυρίαρχο μακεδονικό κράτος” (“независна, суверена македонска држава“).

-Ιστοσελίδα: https://twitter.com/SPendarovski/status/1567783373669548034

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

263) “Μακεδονική” εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού (Македонски електро преносен систем оператор) (MEΠCO). Με την ονομασία της η συγκεκριμένη κρατική εταιρεία παραβιάζει το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Ιστοσελίδα: A.D. MEPSO – Home

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

264) Το VMRO-DPMNE, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αναγνωρισμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο στις 23 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο “Ο συνεχιζόμενος αγώνας για τη Μακεδονία” με αναφορές στη “Μακεδονική” ιστορική επιστήμη, το “Μακεδονικό” κράτος κλπ.

-Ιστοσελίδα: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ: Σκόπια: Συμπόσιο VMRO-DPMNE: Βολές κατά Βουλγαρίας και Ελλάδας (echedoros-a.gr)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

265) Ο πρόεδρος των Σκοπίων στις 27 Οκτωβρίου 2022 υποδέχθηκε τους εκπροσώπους του κόμματος Странка на демократска акција на Македонија (κόμμα της δράσης για τη “Μακεδονία”, παραβίαση 155). Με την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο γίνεται για άλλη μια φορά δημόσια χρήση του ονόματος Μακεδονία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνάντηση ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της δημοκρατίας και από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου στο twitter.

-Ιστοσελίδα: President Pendarovski receives a delegation from the Party of Democratic Action of Macedonia (SDA) (pretsedatel.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

266) Ο πρόεδρος των Σκοπίων στις 8 Νοεμβρίου 2022 υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο εκπροσώπους της Ένωσης Φιλοτελιστών “Μακεδονίας”, όπως ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της δημοκρατίας και από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου στο twitter.

-Ιστοσελίδα: Претседателот Пендаровски прими делегација на Сојузот на филателисти на Македонија (pretsedatel.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

267) Η αίθουσα του προεδρικού μεγάρου όπου τελούνται επίσημες συναντήσεις, η “Αίθουσα των Μωσαϊκών”, διακοσμείται με ένα εντυπωσιακό δίπτυχο μωσαϊκό του οποίου τα έργα που το αποτελούν ονομάζονται “Μακεδονία-Χώρα Λαμπρή” και “Η Μακεδονία Θυμάται”.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

268) Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στις 9 Νοεμβρίου 2022 απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματός του (Σοσιαλοδημοκρατική Ένωση της “Μακεδονίας”- Παραβίαση 139) που εόρταζε τη 31η επέτειο από την ίδρυσή της, αναφέρθηκε στη σοσιαλοδημοκρατική νεολαία της “Μακεδονίας”.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

269) Στις 17 Νοεμβρίου 2022 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter αναφέροντας τη χώρα ως “Μακεδονία”. Το σχόλιό του αναπαράχθηκε φυσικά και από τον επίσημο λογαριασμό του κόμματος.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

270) Στις 16 Ιουνίου 2022, η πρέσβης των Σκοπίων στην Αυστραλία έδωσε συνέντευξη στον ραδιoφωνικό σταθμό sbs.com.au. Στη συνέντευξη έγινε επανειλημμένα χρήση του όρου “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ενώ και στη φωτογραφία της συνέντευξης έγινε χρήση του παλαιού διαβατηρίου των Σκοπίων όπου φαίνεται ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

-Σύνδεσμος για ακρόαση της συνέντευξης: https://images.sbs.com.au/macedonian_160622_ambasadorka.mp3

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

271) Στις 18 Νοεμβρίου 2022 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι δημοσίευσε και πάλι στο λογαριασμό του στο twitter αναφέροντας τη χώρα ως “Μακεδονία”. Το σχόλιό του αναπαράχθηκε φυσικά και από τον επίσημο λογαριασμό του κόμματος.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

272) Στις 21 Νοεμβρίου 2022, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι δημοσίευσε και πάλι (σχεδόν σε καθημερινή βάση) στο λογαριασμό του στο twitter αναφέροντας τη χώρα ως “Μακεδονία”. Αυτή τη φορά μάλιστα η λέξη Μακεδονία ήταν γραμμένη όλη με κεφαλαία γράμματα ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία από τους αναγνώστες. Το σχόλιό του αναπαράχθηκε και από τον επίσημο λογαριασμό του κόμματος.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

273) Στις 21 Νοεμβρίου 2022, ο επίσημος λογαριασμός της Σκοπιανής κυβέρνησης στο twitter αναφέρθηκε στην συνεργασία της για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της “Μακεδονίας”. Η Σκοπιανή κυβέρνηση είχε δικαιολογηθεί στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή του ονόματος μιας ανεξάρτητης ομοσπονδίας. Η Σκοπιανή κυβέρνηση όμως και ενισχύει την ομοσπονδία ποδοσφαίρου όπως και κάθε αθλητική ομοσπονδία που εκπροσωπεί επισήμως τη χώρα στο εξωτερικό και σε εκδηλώσεις όπως αυτή συνεργάζεται μαζί της και για άλλη μια φορά την αναγνωρίζει επισήμως παρά τη χρήση του ονόματος  “Μακεδονία”.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

274) Συνομοσπονδία ελεύθερων συνδικάτων “Μακεδονίας”. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”. Μέλη της είναι συνδικάτα που αναφέρονται σε επόμενες παραβιάσεις. Είναι μία από τις συνομοσπονδίες συνδικάτων των Σκοπίων, διεθνώς αναγνωρισμένη καθώς εκπροσωπεί Σκοπιανά εργατικά συνδικάτα στο International Trade Union Confederation.

-Ιστοσελίδα: КСС | Конфедерација на слободни синдикати на Македонија – Конфедерација на слободни синдикати на Македонија (kss.mk)

 

275) Συνδικάτο “Ανεξάρτητη Εκπαίδευση, Επιστήμη και πολιτισμός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: СОНК | СИНДИКАТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА (sonk.org.mk)

 

276) Συνδικαλιστική οργάνωση Διοίκησης, κρατικής διοίκησης και Δικαιοσύνης της “Μακεδονίας”. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: Sadu – Синдикат на администрација и државната управа на Македонија

 

277) Συνδικάτο της Αστυνομίας στη “Μακεδονία”. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: Синдикат на полиција во Македонија

 

278) Συνδικαλιστική οργάνωση ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών φορέων. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: Работник – Портал за работниците и компаниите (rabotnik.com.mk)

 

279) Συνδικαλιστική οργάνωση κατοικιών-επιχειρήσεων, δημοτικοί και υδατικοί οργανισμοί της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

280) “Η ανεξάρτητη φρουρά”. Συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα της άμυνας. Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: НЕЗАВИСЕН СИНДИКАТ НА ОДБРАНАТА (nso.mk)

 

281) Ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση στο βραμποτενίτη σε πανεπιστημιακές κλινικές, κέντρα, κλινικά νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα δημόσιας υγείας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

-Ιστοσελίδα: ССКЦ – Самостоен синдикат на вработените во универзитетските клиники, центри, клинички болници и други јавни здравствени установи во РМ (sskc.mk)

 

282) Ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, της εξόρυξης και της βιομηχανίας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

 

283) Συνδικάτο συντάξεων “Μακεδονίας”.

284) Ένωση Εστίασης και Τουρισμού (Синдикат за Угостителство и Туризам – С.У.Т). Παντού μόνο χρήση του ονόματος “Μακεδονία” αλλά και χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/sindikatzaugostitelstvoiturizam

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

285) Ο πρόεδρος των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός, η υπουργός παιδείας και οι προπονητές των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου και χειροσφαίρισης, συμμετείχαν στο συνέδριο της “Μακεδονία 2025” που διεξήχθη στις 17-19 Μαΐου 2022 στη πόλη των Σκοπίων.

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

286) Ομοσπονδία αθλητικού χορού. Πρόκειται για άθλημα του Ολυμπιακού προγράμματος και η Ομοσπονδία των Σκοπίων είναι μέρος της Σκοπιανής Ολυμπιακής Επιτροπής και της αντίστοιχης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

ΙστοσελίδαDetails of WDSF member MADSF – Macedonian Dance Sport Federation (worlddancesport.org)

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

287) Στις 19-20 Νοεμβρίου 2022 διοργανώθηκε στα Σκόπια διεθνής διαγωνισμός αθλητικού χορού με την ονομασία «Μακεδονία Open 2022». Συμμετείχαν αθλητές από 20 χώρες και την έναρξη κήρυξε ο πρόεδρος της Σκοπιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ντάνιελ Ντιμέφσκι. Η διοργάνωση προβλήθηκε επίσης από την επίσημη ιστοσελίδα της Σκοπιανής Ολυμπιακής Επιτροπής.

-Ιστοσελίδα: MOK – Македонија Опен 2022

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

288) Πανεπιστήμιο Τουρισμού και Διοίκησης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και βραβευμένο από το υπουργείο οικονομικών των Σκοπίων.

 –Ιστοσελίδα: University of Tourism and Management (utms.edu.mk)

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

Διορθώθηκε το 2023.

 

289) Τον Ιούλιο του 2022 η οργάνωση United Macedonia Diaspora διοργάνωσε το 6ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Birthright Macedonia” στα Σκόπια για νεαρούς Σκοπιανούς ομογενείς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ελβετία. Στους νεαρούς Σκοπιανούς ομογενείς δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσουν στη «Μακεδονική ιστορία», γλώσσα και πολιτισμό με καλοκαιρινή εργασία στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, την εφορία, το μουσείο «μακεδονικού αγώνα» κλπ. Πέρα από τη Σκοπιανή κυβέρνηση η φιλοξενία των νεαρών ομογενών υποστηρίχθηκε και από το πανεπιστήμιο St Kliment Ohridski.

Το Σκοπιανό κράτος δηλαδή συνεχίζει να συνεργάζεται με μια οργάνωση που κυριολεκτικά μάχεται για το όνομα Μακεδονία, τη χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας και γενικότερα την ανιστόρητη Σκοπιανή προπαγάνδα.

-Ιστοσελίδα: 6th Birthright Macedonia Program Kicks Off With 12 Students – United Macedonian Diaspora (umdiaspora.org)

 

290) Ο αντιπρόεδρος του ΒΜΡΟ κ. Νικολόσκι, νεοκλεγείς General Rapporteur του συμβουλίου της Ευρώπης για τη κατάργηση της Θανατικής ποινής (13-12-2022) και αντιπρόεδρος του European People’s Party, κατέθεσε ομιλία στη κοινοβουλευτική σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11-10-2022 όπου αναφέρεται επανειλημμένα στη χώρα του ως «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι στις εργασίες αυτές του συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν ασφαλώς και Έλληνες βουλευτές όπως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αναφέρεται μάλιστα ονομαστικώς και στο κείμενο του κ. Νικολόσκι.

Φυσικά το ίδιο πράττει κάθε φορά σε ομιλίες του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

-Ιστοσελίδα με το προφίλ και όλες τις ομιλίες του κ. Νικολόσκι στη Κοινοβουλευτική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης: NIKOLOSKI, ALEKSANDAR (coe.int)

-PDF κειμένου 11-10-2022: verbatim

-PDF ομιλίας 22-6-2022: verbatim 2

-PDF ομιλίας 26-4-2022: verbatim 3

 

291) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων των Σκοπίων, Τραϊανός Αγγελόσκι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο δήμο Στάρα Πάζοβα, στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, ως μέλος αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Δήμου Γκάζι Μπάμπα, Μπόμπαν Στεφκόφσκι. Παντού χρήση του όρου “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: Home – Сојуз на стопански комори на Македонија (chamber.mk)

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

292) Κύπελλο «Μακεδονίας» στο σκι για το 2022.

-Ιστοσελίδα: rezultati-kup-na-makedonija-27-08-2022.pdf (mkdski.com.mk)

-Ιστοσελίδα: Скијачка федерација на Македонија – СФМ (mkdski.com.mk)

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

293) Μακεδονικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μετάλλων και Ηλεκτρισμού-МАМЕИ. Χρηματοδοτούμενος από το υπουργείο οικονομικών των Σκοπίων αλλά και από τη USAID των ΗΠΑ. Στην ονομασία του υπάρχει ο επιθετικός προσδιορισμός “Μακεδονικός”, που παραβιάζει το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης χρήση του όρου «Μακεδονία» στην επίσημη ιστοσελίδα.

-Ιστοσελίδα: MAMEI

 

294) Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων και Μουσείων-Οχρίδα. Χρήση μόνο του όρου «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: NI Institute for protection of monuments of culture and museum Ohrid Macedonia (muzejohrid.mk)

 

295) Η Ολυμπιακή Επιτροπή των Σκοπίων αν και έχει μετονομαστεί συνεχίζει ακάθεκτη σε κάθε δυνατή ευκαιρία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη χρήση του όρου Μακεδονία και προβολή του Ήλιου της Βεργίνας. Το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου 2023 στην επίσημη ιστοσελίδα της έγιναν 3 συνεχόμενες παραβιάσεις:

α) 16 Ιανουαρίου 2023. Ρεπορτάζ του αγώνα χάντμπολ της Εθνικής ομάδας με την Ολλανδία στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χρήση του όρου «Μακεδονία» και προβολή του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας.

МАКЕДОНИЈА ПОРАЗЕНА И ОД ХОЛАНДИЈА СО 34-24 – Олимписки Комитет на С. Македонија (mok.org.mk)

β) 16 Ιανουαρίου 2023. Συνάντηση με γαλλική αντιπροσωπεία. Χρήση του όρου «Μακεδονία».

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО СО ФРАНЦУСКИОТ ОЛИМПИСКИ КОМИТЕТ – Олимписки Комитет на С. Македонија (mok.org.mk)

γ) 17 Ιανουαρίου 2023. Ρεπορτάζ του αγώνα χάντμπολ της Εθνικής ομάδας με την Ολλανδία στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χρήση του όρου «Μακεδονία» και προβολή του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας.

ПО ПОРАЗОТ ОД АРГЕНТИНА – ПОСЛЕДНИ ВО ГРУПАТА, ПРОДОЛЖУВАМЕ ВО ПРЕЗИДЕНТ КУПОТ – Олимписки Комитет на С. Македонија (mok.org.mk)

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδία του χάντμπολ δεν έχει φυσικά μετονομαστεί και παραβιάζει συνεχώς τη Συμφωνία των Πρεσπών σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

296) Το εμπορικό Επιμελητήριο των Σκοπίων επέδωσε στις 13 Ιανουαρίου πιστοποιητικά εκτίμησης στους πρέσβεις της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την επιτυχή υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων. Χρήση παντού μόνο του όρου «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: Сојузот врачи благодарници за три странски амбасади за поддршка на интернационализација на бизнисите – Сојуз на стопански комори на Македонија (chamber.mk)

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

297) Στις 18-1-2023 σε κεντρικό σημείο της πόλης της Οχρίδας τοποθετήθηκε μία τεράστια σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/photo/?fbid=548273983993471&set=a.461333399354197

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

298) Στις 23 Ιανουαρίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων απευθυνόμενος στη Βουλγαρία με τη χρήση μέσων κοινωνικής διαχείρισης, αναφέρθηκε στη χώρα του μόνο ως «Μακεδονία».

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

299) Αρχιεπίσκοπος Οχρίδας και «Μακεδονίας». Ο τίτλος αυτός έχει διατηρηθεί και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τον εκάστοτε επικεφαλής της «Μακεδονικής» Ορθόδοξης Εκκλησίας (παραβίαση 203).

-Ιστοσελίδα: Macedonian Orthodox Church (mpc.org.mk)

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

300) Μνημείο με τον Ήλιο της Βεργίνας στο βουνό Водно, νοτιοδυτικά της πόλης των Σκοπίων.

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

Leave a Reply