Η καταγραφή των παραβιάσεων

 

301) Χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού. Όλο το κτήριο στη Wikipedia

 

302) Εθνική και Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στα Σκόπια. Παντού χρήση μόνο των όρων «Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-Ιστοσελίδα: History – NUL ‘St. Clement of Ohrid’ – Skopje (nubsk.edu.mk)

 

303) Άγαλμα του Φιλίππου στη πόλη του Μοναστηρίου. Μετονομάστηκε σε άγαλμα του “Ιδρυτή της Ηράκλειας” (αρχαίο όνομα της πόλης) ωστόσο καμία αναφορά στην ελληνικότητα του ιδρυτή της και της πόλης της αρχαίας Ηράκλειας.

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

304) Η πρέσβειρα των Σκοπίων στην Αυστραλία απένειμε τα κύπελα στο τουρνουά ποδοσφαίρου MASO 2023 που διοργανώνουν σωματεία της Σκοπιανής διασποράς στη χώρα αυτή. Έγινε χρήση του Ήλιου της Βεργίνας παντού. Στις πλακέτες που απέδωσε στους νικητές η ίδια η πρέσβειρα, στις εμφανίσεις ομάδων, σε πανό της διοργάνωσης κλπ. Η παρουσία και συμμετοχή της πρέσβειρας προβλήθηκε και από τον επίσημο λογαριασμό της Σκοπιανής πρεσβείας στο Facebook.

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

305) Ο πρόεδρος των Σκοπίων σε ομιλία του στις 6 Φεβρουαρίου 2023, αναφερόμενος στους καταστρεπτικούς σεισμούς στη Τουρκία αναφέρθηκε στη κυβέρνηση της χώρας του ως «Μακεδονική κυβέρνηση» αντί του προβλεπόμενου από τη Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1, παρ. 3ζ, «Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας». Η ομιλία του καταγράφηκε και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Σκοπιανής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

-Ιστοσελίδα: Претседателот Пендаровски изрази сочувство по повод земјотресите во Туркије (pretsedatel.mk)

-Φωτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

306) Στις 4-2-2023 σε εκδήλωση των Σκοπιανών στον Καναδά για την 150η επέτειο της γέννησης του Βούλγαρου Γκότσε Ντέλτσεφ, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων (Macedonian Academy of Sciences and Arts – MANU) Λιούπτσο Κότζαρεφ (Ljupcho Kocarev) δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και έναν τεράστιο χάρτη της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας” με τα σύνορα της Ελλάδος να ξεκινούν από… την Λάρισα. Το θέμα αυτό πρόβαλε με ανάρτησή της η σκοπιανή σελίδα του Facebook “St. Clement of Ohrid Macedonian Orthodox Cathedral, Toronto Ontario”.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/groups/203897086311812/posts/6312641085437351/

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

307) Ημερίδα με θέμα «προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στη «Μακεδονία»». Η Συνομοσπονδία ελεύθερων συνδικάτων «Μακεδονίας» (KCC) σε συνεργασία με το Κέντρο Αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ και την «μακεδονική» Ένωση Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία (МЗЗПР) πραγματοποίησε συνολικά οκτώ εκπαιδευτικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από οκτώ συνδικαλιστικές οργανώσεις του KCC. Μετά την προετοιμασία της ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης αυτού του εργατικού νόμου, η Συνομοσπονδία ελεύθερων συνδικάτων «Μακεδονίας»-KCC διοργάνωσε τελικό συνέδριο με θέμα «προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στη «Μακεδονία»» που πραγματοποιήθηκε στις 3-2-2023.

Παντού χρήση του όρου «Μακεδονία» και σε συνέδριο μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές.

-Ιστοσελίδα: Финална конференција на тема „Заштита на здравјето и безбедноста на работниците во Македонија“ – КСС | Конфедерација на слободни синдикати на Македонија (kss.mk)

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

308) «Μακεδονική» Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων στην εργασία. Συνεργατικό Κέντρο στην «Μακεδονία». Φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παντού χρήση μόνο του όρου «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: MZZPR – MACEDONIAN ASSOCIATION FOR PROTECTION AT WORK

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

309) Ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων, κ Ιβανόφ, που θα έπρεπε να είχε υπογράψει όταν ήταν εν ενεργεία τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά δε το έπραξε, δίνοντας ένα ακόμα έρεισμα για την ακύρωσή της, προέβη σε επιθετικές για τη χώρα μας δηλώσεις ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου σε συνέδριο στο Βερολίνο απευθυνόμενος στη βουλευτή κ. Σοφία Βούλτεψη. Ο κ. Ιβανόφ παραβίασε μεταξύ άλλων και το άρθρο 3 της συμφωνίας των Πρεσπών. Η αναφορά του περιστατικού από τη κ. Βούλτεψη, στο ηχητικό ντοκουμέντο στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

-Ιστοσελίδα: https://youtu.be/sTx6PEru0eI

 

310) Ο Πρόεδρος των Σκοπίων υποδέχθηκε στις 24-2-23 στο προεδρικό μέγαρο εκπροσώπους του συλλόγου προσκόπων «Μακεδονίας». Οι σύλλογοι προσκόπων σε κάθε χώρα είναι μέλη του παγκόσμιου οργανισμού προσκόπων. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων δέχτηκε ως δώρο μια προσκοπική εμφάνιση που αναγράφει μόνο «Μακεδονία». Επίσης τον Ιούλιο οι διεθνείς προσκοπικοί αγώνες που θα διεξαχθούν στο Κρούσοβο θα είναι υπό την αιγίδα του.

-Ιστοσελίδα: Претседателот Пендаровски прими претставници на Сојузот на извидници на Македонија (pretsedatel.mk)

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

311) Στις 26 Φεβρουαρίου 2023 σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του Facebook του Δημοτικού Σχολείου “Kire Gavriloski – Jane” που βρίσκεται στην πόλη Πρίλεπ στα Σκόπια, στο πλαίσιο σχολικής εκδήλωσης, φαίνονται μαθητές να κρατούν στα χέρια τους ασπίδες με τον Ήλιο της Βεργίνας.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid029zNj8MfvQkBfZqgusjn8TU5Bs3PaMSF3vcNm9FcMHXNTgF4nSXQiSbbeuT2SwVQSl&id=100043321047169

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

312) Ο Σκοπιανός Σωτήρ Ναστόσκι από τη Στρούγκα των Σκοπίων στις 25-2-2023 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο κρατικό πρωτάθλημα BJJ (Brazilian jiu-jitsu) στις ΗΠΑ και ανέβηκε στο βάθρο κρατώντας μία σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

-Ιστοσελίδα: https://ipon.mk/struzhanecot-sotir-nastoski-go-osvoi-srebreniot-medal-na-drzhavnoto-prvenstvo-vo-bdzhdzh-vo-sad-foto/

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/photo?fbid=10221578533389911&set=a.2433648237820

-Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

313) “International Folklore Festivals of Macedonia”. Παντού χρήση σκέτο του όρου “Μακεδονία”, του Ήλιου της Βεργίνας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ.  Διοργανώνει πολλά φεστιβάλ κάθε χρόνο στα Σκόπια αλλά και σε πολλές άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεργασία με το Σκοπιανό Υπουργείο Πολiτισμού, τον Δήμο της Οχρίδας κλπ.

-Ιστοσελίδα: Home – IFFOM

-Ιστοσελίδα: Find your festival – European Festivals Association (efa-aef.eu)

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

314) Στις 27 Μαρτίου 2023 ο Πρόεδρος των Σκοπίων δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο αντιπροσωπεία της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της “Μακεδονίας”. Η συνάντηση προβλήθηκε και από την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

-Ιστοσελίδα: Средба со претставници на Шаховска Федерација на Македонија (pretsedatel.mk)

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

315) Στο βιβλίο Γεωγραφίας της 8ης τάξης (2α Γυμνασίου) που εκδόθηκε το 2020 (μετά τη συμφωνία των Πρεσπών) και χρησιμοποιείται ως σήμερα, οι αρχαίοι Μακεδόνες παρουσιάζονται ανάμεσα σε άλλους λαούς της αρχαιότητας ως «εξαφανισμένοι ή αφομοιωμένοι» με τη δική τους γλώσσα, ξεχωριστή από την ελληνική. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 7 παράγραφος 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

– PDF στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

316) Ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Μυθιστόρημα του Βλάντα Ουρόσεβιτς με αφιέρωση στον πρόεδρο των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι «με ευγνωμοσύνη για όλα όσα κάνει για την Μακεδονία.»

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

317) Ο πρόεδρος των Σκοπίων αφού βράβευσε στις 25 Απριλίου 2023 στο προεδρικό μέγαρο μέσω της οργάνωσης «Μακεδονία 2025» ομογενείς που προσέφεραν στην ανάπτυξη των Σκοπίων, έκλεισε το συνέδριο της οργάνωσης με ομιλία του στις 27 Απριλίου 2023. Η οργάνωση «Μακεδονία 2025» ούτε στο όνομά της χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό Βόρεια ούτε πουθενά αλλού, κάτι που αποδέχεται προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μάλιστα «κατά λάθος» χρησιμοποίησε και τον όρο Μακεδονία χωρίς επιθετικό προσδιορισμό κατά την ομιλία του.

– Ιστοσελίδα: Претседателот Пендаровски се обрати на затворањето на годинешниот самит на Македонија 2025 (pretsedatel.mk)

– Ιστοσελίδα: Претседателот Пендаровски го додели Признанието за придонес на припадниците на дијаспората (pretsedatel.mk)

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

318) Η κρατική ραδιοτηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων είναι επίσημοι χορηγοί της οργάνωσης «Μακεδονία 2025», η οποία αρνείται κατηγορηματικά να χρησιμοποιήσει τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια». Όπως φαίνεται και από την παραβίαση 317 αυτό είναι κάτι που αποδέχεται εκτός από τους χορηγούς και η Σκοπιανή Προεδρία της Δημοκρατίας αφού δέχεται την οργάνωση στο Προεδρικό μέγαρο και παρευρίσκεται στα συνέδριά της.

– Ιστοσελίδα: Macedonia2025

– Φώτο/Screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

319) Βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού. Οι αρχαίοι Μακεδόνες παρουσιάζονται ως διαφορετικός λαός και με διαφορετική γλώσσα από τους Έλληνες κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 2 της συμφωνίας των Πρεσπών. Παρεμπιπτόντως, το νόμισμα με την ελληνική γραφή στα δεξιά παρουσιάζεται ως ιλλυρικό.

– Φώτο/screenshot στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

320) Ένωση Ανεξάρτητων και Αυτόνομων Σωματείων της «Μακεδονίας» (ЧНACМ). Μέλος του International Labour Organization (ILO). Χρήση του όρου «Μακεδονία» χωρίς επιθετικό προσδιορισμό και χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στο σήμα τους.

 -Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

321) Συνομοσπονδία Συνδικάτων «Μακεδονίας» (КСОМ).

 -Ιστοσελίδα:  КСОМ – Конфедерација на Синдикални Организации на Македонија (ksom.com.mk)

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

322) Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, στις 7 Μαΐου 2023, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter την αφίσα της “Ημέρας της Μακεδονικής Αστυνομίας” (Ден на македонската полиција) αναφέροντας μεταξύ άλλων το εξής: «Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της αστυνομίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Μακεδονικής Αστυνομίας – 7 Μαΐου». Με τα πιο πάνω παραβιάζεται το άρθρο 1, παρ. 3ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Ιστοσελίδα: https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/skopiano/7167450_o-prothypoyrgos-ton-skopion-synehari-ti-makedoniki-astynomia

-Σελίδα TWITTER: https://twitter.com/DKovachevski/status/1655123598116257792?cxt=HHwWgICw0ZWJl_gtAAAA

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

323) Στις 9 Μαΐου 2023 η δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόφσκα, κατέθεσε λουλούδια στο κοιμητήριο των Παρτιζάνων στο Μπούτελ, με αφορμή την Ημέρα της Νίκης επί του Φασισμού και την Ημέρα της Ευρώπης. Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των άλλων έγραψε και το εξής: «Σήμερα θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και την απελευθέρωσή της από τη φασιστική κατοχή».

 -Ιστοσελίδα: https://www.echedoros-a.gr/2023/05/blog-post_19.html

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/ArsovskaDanela/posts/pfbid02QUnCJzcRriSaZWwks5WyjJvZ8uDbz593x1zsgdWrs2DDfeho83fqB8dxgH5BhE12l

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

324)  Στις 6 Μαΐου 2023 η δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόφσκα, σε ομιλία της σε επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών) αναφέρθηκε επανειλημμένα στη χώρα της ως σκέτο Μακεδονία. Παρά την ελληνική παρουσία σε αυτά τα όργανα, ουδεμία ελληνική αντίδραση. Η δήμαρχος των Σκοπίων στην ομιλία της παραπονιόταν ότι τα Σκόπια αναγκάζονται από τους γείτονές τους να αλλάξουν το Σύνταγμά τους για δεύτερη φορά. Ωστόσο ούτε τη πρώτη φορά σεβάστηκαν τη συμφωνία που υπέγραψαν.

-Φωτο/screenshots/βίντεο της ομιλίας στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

325) Στις 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΒΜΡΟ με το Συμβούλιο Αμερικανών Πρεσβευτών σε αίθουσα του κοινοβουλίου των Σκοπίων. Επανειλημμένη αναφορά στη χώρα του ως σκέτο “Μακεδονία”.

-Φωτο/screenshots/βίντεο της ομιλίας στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

326) Διεθνής εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ όπου προωθήθηκαν τα “κρασιά της Μακεδονίας” με την ευγενική υποστήριξη του υπουργείου γεωργίας, δασοκομίας και υδατικής οικονομίας των Σκοπίων.

 

327) Εν έτει 2023, η ομοσπονδία σχολικού αθλητισμού των Σκοπίων (παραβίαση 42) συνεχίζει να χρησιμοποιεί στις επίσημες ανακοινώσεις της σκέτο τον όρο “Μακεδονία”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήμαρχος των Σκοπίων που στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης λυκείων που διοργανώθηκε στα Σκόπια τον Ιούνιο του 2023 και συμμετείχαν σχολεία από επτά ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε στην εν λόγω ομοσπονδία ως ομοσπονδία σχολικού αθλητισμού της “Μακεδονίας”. Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις παραβιάσεις που τις παρουσιάζουμε ως μία.

PDF των ανακοινώσεων και των δημοσιεύσεων στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

-Ιστοσελίδες:

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА  НА ПРОЕКТОТ СПОРТИСТИ – СОВЕТНИЦИ ПРОТИВ МЕСТЕЊЕ РЕЗУЛТАТИ ВО СПОРТОТ ВО ИТАЛИЈА (fusmak.org.mk)

Атлетика – извештај државно првенство женски основни училишта (fusmak.org.mk)

БИЛТЕН БР. 3 „МАЛИ ОЛИМПИСКИ ИГРИ“ (fusmak.org.mk)

 

328) Ο Πρόεδρος των Σκοπίων μίλησε στο Συνέδριο “10 χρόνια Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Μακεδονίας: μια δεκαετία κοινής δράσης, υπεράσπισης και αλλαγής για τους νέους”. Το εν λόγω Συμβούλιο αποτελεί μια ομπρέλα δεκάδων οργανώσεων στα Σκόπια. Στην ιστοσελίδα τους (σύνδεσμος 1) παντού μόνο «Μακεδονία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφήθηκε μπροστά στο σήμα του Συμβουλίου στη δε ομιλία του που ανέβασε στο κανάλι της προεδρίας των Σκοπίων στο YouTube και στη επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συνεχή χρήση του όρου «Μακεδονία» χωρίς καμία αναφορά στο Βόρεια. (σύνδεσμος 2).

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

-Ιστοσελίδες:

За нас – Национален младински совет на Македонија (nms.org.mk)

Претседателот Пендаровски се обрати на конференцијата „10 години НМСМ: Деценија на заедничко дејствување, застапување и промени за младите“ (pretsedatel.mk)

 

329) Στις 19 Ιουλίου 2023 ο πρόεδρος των Σκοπίων δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο μαθητές της σκοπιανής ομογένειας (Φώτο 1) που λαμβάνουν μέρος στο ετήσιο πρόγραμμα “Birthright Macedonia” που διοργανώνει η ομογενειακή οργάνωση United Macedonia Diaspora (Φώτο 2). Η εν λόγω οργάνωση παντού και πάντα χρησιμοποιεί σκέτο τον όρο «Μακεδονία» και προπαγανδίζει τη καπήλευση της ελληνικής ιστορίας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεργάζεται σταθερά εδώ και χρόνια με τη συγκεκριμένη ομογενειακή οργάνωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της προεδρίας οι μαθητές περιηγήθηκαν και στην αίθουσα του προεδρικού μεγάρου που φιλοξενεί τα μωσαϊκά «”Μακεδονία – φωτεινή χώρα» και «Η Μακεδονία θυμάται» (παραβίαση 267).

-Ιστοσελίδα: Средба на претседателот Пендаровски со учесници во програмата Родум од Македонија (pretsedatel.mk)

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

330) Το κράτος έχει συνέχεια και στα Σκόπια. Όπως και στη παραβίαση 11 όπου ο τότε πρωθυπουργός κ. Ζόραν Ζάεφ παραβρέθηκε στο συνέδριο “Μακεδονία 2025” έτσι και τώρα, ο πρόεδρος των Σκοπίων παραβρέθηκε στην ετήσια πλέον διοργάνωση η οποία διοργανώνεται μάλιστα υπό την αιγίδα του (φώτο 2).

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπή Ελληνισμού.

 

331) Ομιλία του προέδρου των Σκοπίων στο συμπόσιο που διοργάνωσε στις 20-21 Ιουλίου στη πόλη των Σκοπίων η ομογενειακή οργάνωση United Macedonian Diaspora.

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

332) Επίσημη επίσκεψη του προέδρου των Σκοπίων στις 23 Ιουλίου 2023 στη κοινότητα Pustec στην Αλβανία. Πρόκειται για τη μόνη κοινότητα στη χώρα όπου ζει μειονότητα Σκοπιανών και στην οποία εκλέγουν και Σκοπιανούς τοπικούς άρχοντες. Σύμβολο της κοινότητας το οποίο γνώριζε ο πρόεδρος των Σκοπίων είναι ο Ήλιος της Βεργίνας.

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

333) “Κύπελο Μακεδονίας 2023” από την ομοσπονδία μπόουλινγκ.

-Ιστοσελίδα: Макпетрол победник на кугларскиот Куп на Македонија за 2023 година во машка, Пелистер Пин во женска конкуренција – KFSM (kfm.mk)

 

334) Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στις 6 Αυγούστου 2023, στον λογαριασμό του στο τουίτερ ομιλεί για ευρωπαϊκή “Μακεδονία”.

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

335) Διεθνές τουρνουά καγιάκ Kajak Slalom, Σκόπια, 8-9 Απριλίου 2023. Χρήση μόνο του όρου “Μακεδονία”

-Ιστοσελίδα: 54-ти Традиционален Меѓународен Илинденски кајак слалом – ИКАС 2023 – Кајакарска Федерација на Северна Македонија (canoe.mk)

Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

336) Επέτειος ανεξαρτησίας των Σκοπίων και εθνική εορτή, 8 Σεπτεμβρίου 2023. Διάγγελμα του προέδρου της χώρας. «Μακεδονία», «Μακεδονική Δημοκρατία». Ούτε μια αναφορά στο Βόρεια.

-Ιστοσελίδα: Видео–честитка од претседателот Пендаровски по повод 8 Септември, Денот на независноста (pretsedatel.mk)

 

337) Το Εμπορικό Επιμελητήριο των Σκοπίων που εξακολουθεί να φέρει το τίτλο «Μακεδονίας» (παραβίαση 9), κατασκεύασε και δώρισε γυμνάσιο στη πόλη Μαλάτεια της Τουρκίας που είχε πληγεί από τους σεισμούς του 2023. Το νέο γυμνάσιο οναμάστηκε ασφαλώς «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: Γυμνάσιο “Μακεδονία” στην Τουρκία: Έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές του | Ανιχνεύσεις (anixneuseis.gr)

 

338) 2 παραβιάσεις σε μία. Ο πρωθυπουργός ΚΑΙ ο πρόεδρος των Σκοπίων έδωσαν το παρών σε εκδήλωση του εμπορικού επιμελητηρίου της «Μακεδονίας» (παραβίαση 9). Ασφαλώς και οι δύο με ξεχωριστές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκαν μόνο σε Μακεδονία και πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά από το όνομα «Μακεδονία».

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

339) Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου – Μπίγκορσκι στα Σκόπια. Γίνεται χρήση του όρου “Μακεδονία” αλλά και υπεράσπιση αυτού μέσω αρθρογραφίας στην ιστοσελίδα της Μονής.

-Ιστοσελίδα: Почетна | † Бигорски манастир (bigorski.org.mk)

 

340)  Πινακίδα στην είσοδο στα Σκόπια από την Αλβανία.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

341) Ο πρόεδρος των Σκοπίων σε γραπτή απάντηση του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της δημοκρατίας, απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος επανειλημμένα σε “Μακεδονία”.

-Ιστοσελίδα: Пендаровски: Мицкоски е последниот политичар во Македонија кој би требало да зборува за личниот рејтинг (pretsedatel.mk)

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

342)  Νέα σεζόν για το χάντμπολ στα Σκόπια. Πρωταθλήματα, διοργανώσεις, διεθνείς συμμετοχές με χρήση του όρου “Μακεδονία”. Στη φωτογραφία φαίνονται τα γραφεία της ομοσπονδίας από τη κλήρωση του πρωταθλήματος γυναικών.

-Ιστοσελίδα: Извлечени натпреварувачките броеви на клубовите учесници во Супер Женска лига за сезона 2023/24 – Ракометна Федерација на Македонија (macedoniahandball.com.mk)

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

343) Νέα σεζόν για το ποδόσφαιρο στα Σκόπια. Πρωταθλήματα, διοργανώσεις, διεθνείς συμμετοχές με χρήση του όρου “Μακεδονία”. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σελίδα για την ιστορία της ομοσπονδίας όπου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ πολλοί Σκοπιανοί ποδοσφαιριστές έπαιζαν με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας!

-Ιστοσελίδα: History | FFM – Football Federation of Macedonia

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

344) Ένωση Αρχιτεκτόνων «Μακεδονίας». Εκπροσωπεί τα Σκόπια σε διεθνείς οργανώσεις όπως τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων και το Βαλκανικό Αρχιτεκτονικό Φόρουμ. Παντού χρήση σκέτο του ονόματος «Μακεδονία».

-Ιστοσελίδα: МАРХ – Македонска АРХитектура (marh.mk)

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

345) Απονομή αρχιτεκτονικών βραβείων για το 2023 από την Ένωση Αρχιτεκτόνων «Μακεδονίας» παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας όπως δημοσίευσε μάλιστα ο ίδιος στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

346) Ο καθηγητής Vladimir Trajkovski στο κρατικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων παροτρύνει τους φοιτητές του να μη γράφουν ποτέ τον όρο Βόρεια.

-Ιστοσελίδα: Professor tells students not to use the imposed name “North Macedonia” – Republika English

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

347) MASO Cup 2024. Διοργανωμένο από τους ομογενείς των Σκοπίων στην Αυστραλία παρουσία της πρέσβειρας των Σκοπίων στη χώρα (πρώτη φώτο). Παντού ήλιοι της Βεργίνας. Το τουρνουά έλαβε χώρα στο “Μακεδονία Παρκ”.

-Σελίδα FB: Maso Cup The 2024 MASO CUP got underway… – Wollongong United FC | Facebook

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

348) Η Νταφίνα Στογιανόσκα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook (3-3-2024) μία φωτογραφία στην οποία εικονίζεται και η ίδια ενώ στο πάνω μέρος της φωτογραφίας υπάρχουν οι λέξεις “МАКЕДОНИЈА” και “ΒΜΡΟ”.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/StojanoskaDafina/posts/pfbid05w22DWd7FsdpKoc35TRRehkbnovjSzQecqG3fNs1h6b7nzgospp2RfdTS972EZmel

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

349) Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του κόμματος VMRO-DPMNE (αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια), ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook (8-3-2024) φωτογραφίες από την επίσκεψή του σε Σκοπιανούς της Βιέννης. Σε αυτές τις φωτογραφίες υπάρχει και ο Ήλιος της Βεργίνας.

-Σελίδα FB: https://www.facebook.com/MickoskiHristijan/posts/pfbid02wP6MxkaCfi1vNb3gWL6ghK7YuEso2XbZWVrmazoP1eUJb2YKvw5uyBQ7g5sTjezul

-Φωτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

 

 

350) Κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας των Σκοπίων, φίλαθλοι Σκοπιανοί ύψωσαν ένα τεράστιο κόκκινο πανό με τον χάρτη της “Ενωμένης Μακεδονίας”, η οποία κατά τους Σκοπιανούς απαρτίζεται από τα Σκόπια, το Πιρίν και την ελληνική Μακεδονία. Επίσης, στο πανό υπήρχε ο Ήλιος της Βεργίνας και η λέξη “UNITED” που σημαίνει “ΕΝΩΜΕΝΗ”. Αυτή την “ένωση” επιθυμούν οι Σκοπιανοί, μία ένωση που απαιτεί να αποσπαστεί η Μακεδονία από την Ελλάδα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη ανάρτηση που έγινε στο Χ (πρώην Twitter) αναφέρεται το εξής: “Од ВАРДАР, Пирин, дур до Солуна. Име и е МАКЕДОНИЈА!!! 🔴⚫️“, δηλαδή “Από το VARDAR, το Pirin, μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!”. Η φράση τελειώνει με το κόκκινο και μαύρο χρώμα, τα οποία είναι τα χρώματα της σημαίας της οργάνωσης VMRO.

-Σελίδα X: https://twitter.com/malistaPulikala/status/1769012845671309322

-Ιστοσελίδα: https://pressingtv.mk/sport/obedineta-makedonija-na-stadionot-vo-chair-foto/

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

351) Στην επίσημη ιστοσελίδα του σκοπιανού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο αυτής, εικονίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι μπροστά από σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας (18-3-2024).

-Ιστοσελίδα: https://vmro-dpmne.org.mk/

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

352) Ανάρτηση από τον Πρόεδρο των Σκοπίων στις 21 Μαρτίου 2024. “‘Άσκηση επίδειξης του “Μακεδονικού” στρατού”. Αντί για τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας όπως ορίζει το άρθρο 1 παράγραφος 3 ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

353) 7 Απριλίου 2024. Προεκλογική εκστρατεία στα Σκόπια. Αναφορά (και πάλι) του νυν προέδρου της δημοκρατίας και υποψηφίου με την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση “Μακεδονίας”, του κόμματος του Ζάεφ που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, σε σκέτο “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

354) 9 Απριλίου 2024. Ο πρώην πρωθυπουργός Dimitar Kovasevski (παραιτήθηκε γιατί σύμφωνα με τον νόμο 100 μέρες πριν τις εκλογές αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός), υποψήφιος με την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση “Μακεδονίας”, το κόμμα του Ζάεφ που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται, και πάλι επανειλημμένα μόνο σε “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

Εκλογές 2024 στα Σκόπια. Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κόμματα αναγνωρισμένα από τον Άρειο Πάγο των Σκοπίων εξακολουθούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”.

355) Σοσιαλoδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (СДСМ). Το κόμμα που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στο όνομα του τον όρο «Μακεδονία» χωρίς το Βόρεια.

 

356) Δημοκρατική ανανέωση της “Μακεδονίας” (Демократска обнова на Македонија-ДОМ).

 

357) Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (Внатрешна македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство). Παντού και πάντα «Μακεδονία», αλυτρωτικοί χάρτες κλπ.

 

358) Για την «Μακεδονία» μας (За наша Македонија).

 

359) Επιλογή Πολιτων για την “Μακεδονία” (Граѓанска опција за Македонија).

 

360) Ιντέγκρα (Интегра). Χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας.

 

361) Ένωση Ρομά στην “Μακεδονία” (Сојуз на Ромите од Македонија).

 

362) Κόμμα Κινήματος Τούρκων στην “Μακεδονία” (Партија за движење на Турците во Македонија (ПДТ)).

 

363) Σερβικό Κόμμα στην “Μακεδονία” (Српска странка во Македонија)

 

364) Δημοκρατικό Κόμμα Σέρβων στην “Μακεδονία (Демократска партија Срба у Македонији).

365) Δημοκρατική Ένωση των Βλάχων της Μακεδονίας (Демократски сојуз на Власите од МакедонијаДСВМ).

 

366) 12 Απριλίου 2024. Ρεσιτάλ παραβιάσεων από τον πρόεδρο των Σκοπίων. 3 σε μία μέρα με διαφορά λίγων ωρών με αναφορές σε σκέτο “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

367) 13 Απριλίου 2024. Ρεσιτάλ παραβιάσεων από τον πρόεδρο των Σκοπίων. 3 σε μία μέρα με διαφορά λίγων ωρών με αναφορές σε σκέτο “Μακεδονία”. Μάλιστα μία έγινε μεταφρασμένη και στα αλβανικά για να μην υπάρχει παρανόηση.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

368) 14 Απριλίου 2024. Ρεσιτάλ παραβιάσεων από τον πρόεδρο των Σκοπίων. 4 σε μία μέρα με διαφορά λίγων ωρών με αναφορές σε σκέτο “Μακεδονία”. Μάλιστα μία έγινε μεταφρασμένη και στα αλβανικά για να μην υπάρχει παρανόηση.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

369) 15 Απριλίου 2024. Σε καθημερινή πλέον βάση ο πρόεδρος των Σκοπίων παραβιάζει την Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας ξανά και ξανά σκέτο τον όρο “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

370) 16 Απριλίου 2024. Για μία ακόμη συνεχόμενη μέρα ο πρόεδρος των Σκοπίων έκανε αποκλειστικά και μόνο χρήση του όρου “Μακεδονία” χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια. Το έκανε μάλιστα και στα αλβανικά.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

371) 17 Απριλίου 2024. Για άλλη μία συνεχόμενη μέρα, ο νυν πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος ξανά για την προεδρία της δημοκρατίας υποστηριζόμενος από το κόμμα που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε σε πολλαπλές χρήσεις του ονόματος “Μακεδονία” χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό Βόρεια. Το έκανε μάλιστα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Σκοπιανά, Αλβανικά και Τουρκικά. Οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ. Προφανώς οι πολλαπλές και συνεχείς παραβιάσεις είναι πολύ περισσότερες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις δημόσιες ομιλίες του.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

372) 18 Απριλίου 2024. Ο νυν πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος με το κόμμα που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών για άλλη μία συνεχόμενη μέρα χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια στον λογαριασμό του στο Χ (και σίγουρα σε κάθε άλλη δημόσια εμφάνισή του.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

373) 19 Απριλίου 2024. Ο πρόεδρος των Σκοπίων επανήλθε χρησιμοποιώντας σκέτο τον όρο “Μακεδονία” στον δημόσιο λόγο του από τον επίσημο λογαριασμό του στο Χ.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

374) 20 Απριλίου 2024. Για ακόμη μία μέρα ο πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος του κόμματος που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιεί αποκλειστικά και επανειλημμένα σκέτο τον όρο “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

375) Η δήμαρχος των Σκοπίων σε επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Σλοβενίας. Σκέτο “Μακεδονία”. 19 Απριλίου 2024.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

376) Μπαράζ στη χρήση του ονόματος της “Μακεδονίας” χωρίς καμιά αναφορά στο Βόρεια από την δήμαρχο των Σκοπίων. 20 Απριλίου 2024.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

377) Η δήμαρχος των Σκοπίων για άλλη μία μέρα στον δημόσιο λόγο της αναφέρεται σε “Μακεδονία” και “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. 21 Απριλίου 2024.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

378) 21 Απριλίου 2024. Ο πρόεδρος των Σκοπίων για δέκατη συνεχή μέρα συνεχίζει να ομιλεί δημόσια μόνο για “Μακεδονία”.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

379) 22 Απριλίου 2024. Για ενδέκατη συνεχόμενη μέρα, ο πρόεδρος των Σκοπίων και υποψήφιος του κόμματος που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζει να μας υπεθυμίζει ότι δεν σέβεται την συμφωνία με τον δημόσιο λόγο του.

-Φώτο/screenshots στο αρχείο της Επιτροπής Ελληνισμού.

 

Leave a Reply