Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα!

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Να τα μας! Έσκασε μύτη και η δωρεάν διαδικτυακή εκμάθηση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας». Αυτής που αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έκανε την εμφάνισή του λοιπόν το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»1, ένας ιστότοπος με λογότυπο το «ΜΚ», ο οποίος προσφέρει όπως λέει «δωρεάν online μαθήματα μακεδονικής γλώσσας» και σημειώνει ότι «Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση. Το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες». Το βασικό σλόγκαν αυτού του ιστότοπου είναι «Το παρελθόν μας, το μέλλον μας… μακεδονική γλώσσα». Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης του περιεχομένου του στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και στα «македонски» («μακεδονικά») όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πεδίο «Σχετικά με το Κέντρο» διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι «Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2022. Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες του Κέντρου ομαδοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση, Yπεράσπιση και Τεκμηρίωση».

Σχετικά με την «Εκπαίδευση» αναφέρει:

«Οργάνωση της διδασκαλίας της επίσημης Μακεδονικής γλώσσας στους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας.

Υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υποστήριξη της μελλοντικής ίδρυσης παιδαγωγικών σχολείων/τμημάτων στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της βόρειας Ελλάδας για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας, καθώς και αναλυτικό πρόγραμμα και διδακτικό υλικό».

Σχετικά με την «Υπεράσπιση» αναφέρει:

«Να υποστηρίξει την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τη Ελλάδα της σύμβασης-πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες.

Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία των γλωσσικών δικαιωμάτων των Μακεδόνων ομιλητών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη χρήση της δικής τους γλώσσας, στη χρήση των παραδοσιακών επωνύμων τους, στην σύσταση πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.

Διεξαγωγή δημόσιων εκστρατειών για την προώθηση της δημόσιας χρήσης της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τους ομιλητές της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραδοσιακών τοπωνυμίων στη βόρεια Ελλάδα, παράλληλα με τα σημερινά τοπωνύμια».

Σχετικά με την «Τεκμηρίωση» αναφέρει:

«Η ψηφιακή τεκμηρίωση των διαλέκτων της μακεδονικής γλώσσας που ομιλούνται στην Ελλάδα σήμερα για αρχειακούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων παραδοσιακών τοπωνυμίων και προσδιορισμός τόπων στην Ελλάδα όπου σήμερα ομιλείται η μακεδονική γλώσσα.

Η τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα».

Επίσης, στο πεδίο «Σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα», τα Σκόπια αποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αναφέρεται ότι στη χώρα μας, από την Φλώρινα μέχρι την Καβάλα, η συγκεκριμένη γλώσσα ομιλείται σε περίπου 500 χωριά!

Επομένως, οι επιδιώξεις του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» μεταξύ των άλλων είναι, η «μακεδονική γλώσσα» να εισαχθεί ως ξεχωριστό μάθημα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, να ιδρυθούν τμήματα σε αυτά τα πανεπιστήμια, στα οποία θα γίνεται εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας, να αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως μειονοτική γλώσσα και να προστατευτεί ως τέτοια, να γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας στη χώρα μας από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα αναφέρουν τα ονόματά τους αλλά και τα τοπωνύμια στην σλαβική τους μορφή, π.χ. δεν θα λένε «Στέφανος» αλλά θα λένε «Στέβο», δεν θα λένε «Γρούιος» αλλά θα λένε «Γκρουέφσκι», δεν θα λένε «Φλώρινα» αλλά θα λένε «Λέριν», δεν θα λένε «Κιλκίς» αλλά θα λένε «Κούκους». Επίσης, επιδιώκει τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων των τοπωνυμίων σε αυτή τη σλαβική γλώσσα (την μαϊμού μακεδονική) και την ίδρυση φιλοσκοπιανών πολιτιστικών συλλόγων, τα οποία εάν υλοποιηθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω αφελληνισμό των συγκεκριμένων περιοχών. Φυσικά, δεν λείπουν και εκφράσεις του τύπου «ρητορική μίσους εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα» προκειμένου να γίνει αναφορά σε δήθεν μη Έλληνες «Μακεδόνες» στη χώρα μας, άρα σε εθνική μειονότητα, αλλά και για να υπάρξει η απειλή προς όλους όσοι δεν δέχονται αυτό το «καρναβάλι» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι, τα σκοπιανά «καρναβάλια» παρουσιάζονται ως «Μακεδόνες» και η ιστορική-επιστημονική αλήθεια ως ρητορική μίσους!

Την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επιφέρει μεγαλύτερη βλάβη στον ελληνισμό από αυτήν που επέφερε η καταστροφή της Σμύρνης ορισμένοι την θεώρησαν υπερβολική. Φέτος όμως, που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να «ναρκοθετείται» η Ελλάδα και ο ελληνισμός ολοένα και περισσότερο. Γι’ αυτή την «ναρκοθέτηση» ευθύνεται η συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία το επίσημο ελλαδικό κράτος συνεχίζει να σέβεται. Όπως και να προσπαθούν να μας την παρουσιάσουν, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ελληνισμού!

Και αυτή την βόμβα, το ελλαδικό πολιτικό σύστημα την έχει αποδεχθεί ως κάτι το οποίο δεν πρέπει να αγγίξουμε. Να μην τολμήσουμε να την αμφισβητήσουμε, να μην διανοηθούμε να μιλήσουμε για την ακύρωσή της. Η τελευταία γραμμή άμυνας όμως είναι ο ελληνικός λαός. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν πρόκειται να δεχτούμε παθητικά όλα τα πιο πάνω φοβερά και τρομερά που ήδη συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά θα παλέψουμε για να τα ανατρέψουμε!

  1. https://makedonski.gr/

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

Leave a Reply